EVROPSKI DAN JEVREJSKE KULTURE: Izložba posvećena graditeljskom nasleđu Jevreja

U Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin  otvorena je sinoć izložba „Tragovi graditeljskog nasleđa Jevreja u Zrenjaninu“, čiji je organizator Jevrejska opština Zrenjanin a autori su Bojan Kojčić, Regina Milanov i Ivana Kukolj Solarov. Predstavljeno je graditeljsko nasleđe jevrejske zajednice koja je, od naseljavanja u Veliki Bečkerek, do stradanja u Holokaustu, 1941. godine, ostavila snažan pečat u gradu u oblasti kulture, privrede ekonomije i u ukupnom napretku.
– Nije bilo lako opredeliti se za oblast koja bi se prikazala povodom Dana jevrejske evropske kulture 2017. godine, kojoj je tema „Dijaspora“ jer su Jevreju u svakoj oblasti života dali svoj doprinos. Ipak, odlučili smo se za graditeljsku baštinu, pošto ona obuhvata najočiglednije primere stanja duha i civilizacijske svesti jedne zajednice – kaže Regina Milanov.

 

DSC_0263_resize DSC_0251_resize DSC_0247_resize

Bojan Kojičić, je podsetio da su brojne građevine koje su pripadale jevrejskoj zajednici ili jevrejima, nekadašnjim stanovnicima našeg grada, srušene, poput monumnetalne sinagoge, a one koje su ostale su dosta trošne, te im je neophodna zaštita.
Realizaciju izložbe pomogli su Savez jevrejskih opština Srbije, Jevrejska opština Zrenjanin, Istorijski arhiv i Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
Evropski dani jevrejske kulture je manifestacija koju je pokrenula Asocijacija za očuvanje i promociju jevrejskog kulturnog nasleđa u Evropi i ove godine se održava u 35 zemalja. Tema ovogodišnje manifestacije je dijaspora.
B.Jajić

Foto J. Njegović Drndak

DSC_0242_resize DSC_0258_resize