EVROPSKI INKLUZIVNI TURNIR U ODBOJCI: Svi su pobednici!

Više od 150 sportista iz 10 zemalja nadmetaće se u petak i subotu u zrenjaninskoj Kristalnoj dvorani na Evropskom inkluzivnom turniru u odbojci. Takmičenje organizuju Specijalna olimpijada Srbije i Grad Zrenjanin, uz podršku ministarstva omladine i sporta i Odbojkaškog saveza Srbije. Tehnički organizator je zrenjaninski Hendi sport, klub koji okuplja osobe sa intelektualnim poteškoćama.

za sajt 0015_resizeza sajt 0020_resizeza sajt 0017_resize

Defileom reprezentacija i polaganjem olimpijske zakletve, koju je u ime učesnika pročitao Zrenjaninac Ivan Živkov, večeras je u kongresnoj sali Hotela „Vojvodina“ manifestaciju svečano otvorio Vanja Udovičić, ministar sporta i omladine. On je naglasio da cilj takmičenja nije samo pobeda, već da je to i prilika za sticanje novih iskustava, veština i prijateljstava.

Nakon što su se predstavile ekipe iz Azerbejdzana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Finske, Crne Gore, Nemačke, Poljske, Rusije, Slovačke i Srbije, sportiste i goste pozdravili su Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i Goran Peković, predsednik Specijalne olimpijade za Srbiju. Video porukom uspeh i lepo druženje svima poželeo je Timoti Šrajver, prvi čovek svetske organizacije Specijalne olimpijade.

za sajt 0021_resize za sajt 0025_resize za sajt 0036_resize za sajt 0033_resize za sajt 0031_resize

Vladimir Grbić, proslavljeni odbojkaški as i globalni ambasador Specijalne olimpijade, nije krio radost što je baš Zrenjanin domaćin inkluzivnog turnira u odbojci. Kako je rekao, tako je krunisan višegodišnji rad i zalaganje da se jedno takmičenje Specijalne olimpijade, koja ove godine obeležava 50 godina postojanja, održi u gradu sportova.

– Dobrodošli u grad u kojem su rođene najbolje odbojkašice i najbolji odbojkaši na svetu! A i košarkaši… I mnogi drugi… Možda je to zbog vode? – našalio se Vanja i naglasio da su za njega osobe sa intelektualnim poteškoćama koje se bave sportom, istinski olimpijski šampioni jer se bore protiv predrasuda, a to je mnogo teže nego izboriti pobedu na terenu.

B.M.za sajt 0039_resizeza sajt 0050_resizeza sajt 0071_resize za sajt 0072_resize za sajt 0080_resizeza sajt 0048_resizeza sajt 0053_resize za sajt 0063_resize za sajt 0054_resize za sajt 0070_resize