GORAN KOVAČEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR „GOMEKSA”

Pedeset novih prodavnica na godinu

Tgovinski lanac „Gomeks” lane je ostvario promet od 97 miliona evra, otvorio je 16 novih objekata i sada ima 153 prodavnice, uz tri distributivna centra. Te podatke je, povodom 23 godine poslovanja kompanije, saopštio generalni direktor Goran Kovačević. Ipak, razgovor sa Goranom Kovačevićem započeli smo od uvida koji ima kao potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Kako ocenjujete ambijent u kome posluju domaći preduzetnici i privrednici, u Srbiji, i u Zrenjaninu?
– Poslovni ambijent se polako, ali kontinuirano oporavlja. Nama u „Gomeksu” mnogo znači unapređenje informatičke infrastrukture. Elektronska uprava polako dobija svoje obrise i to će značajno olakšati poslovanje. S druge strane, parafiskalni nameti su se pokazali kao tvrd orah i tu ne vidimo značajnije pomake. S treće strane, nismo zadovoljni politikom subvencionisanja preduzeća, jer to stvara neravnopravnost na tržištu. Politika subvencionisanja ima smisla ako je dobro usmerena, odmerena i usklađena sa ciljevima društva. Jednostavnije rečeno, ima smisla da subvencionišemo preduzeća koja će se locirati u nerazvijenim područjima ili koja će doneti nove tehnologije. Što se tiče Zrenjanina, mislim da smo (srećom) stigli do momenta kada treba više da razmišljamo o kvalitetu nego kvantitetu. Imamo dosta preduzeća svih tipova, nezaposlenost je pala na razuman nivo i sada treba da se potrudimo da podižemo primanja, poboljšamo obrazovnu strukturu kako bi grad postao sposoban da privlači ono najbolje i iz Srbije i iz sveta.
Kako ste zadovoljni poslovanjem „Gomeksa” u datom okruženju, posebno s obzirom na podatak da ste ostvarili rast veći od proseka u branši?
– Moramo biti zadovoljni. „Gomeks” je prošle godine imao najveći rast među trgovačkim kompanijama koje se prate na tržištu, a predviđanja nezavisnih institucija je da će tako biti i u narednih nekoliko godina. Bitno je da nismo samo rasli „u vis”, već smo napredovali i u organizacionom smislu, pa je naš rast baziran na stabilnom finansijskom poslovanju. Imamo nekoliko veoma ozbiljnih investitora koji su spremni da ulože dodatna sredstva u naš razvoj. Radi se o milionima evra koji su nam potrebni da svoje poslovanje proširimo na celu teritoriju Srbije. Očekujem da ćemo do kraja godine okončati i novi krug dokapitalizacije koji će nam doneti dugoročno stabilno poslovanje i sposobnost da budemo konkuretni u borbi sa bilo kojom domaćom ili stranom trgovačkom kompanijom.
Najavili ste otvaranje novih prodavnica, kakvi su razvojni planovi za narednu godinu?
– Ove godine ćemo otvoriti između 20 i 25 novih prodavnica, a za sledeću godinu planiramo dodatnih 50 prodavnica i tako svake godine u sledećih pet godina. U toku ove godine, u saradnji sa „Carskom baštom”, našim glavnim dobavljačem svežeg voća i povrća, rešićemo pitanje snabdevanja ovim proizvodima. Cilj je da za istu cenu podignemo kvalitet i asortiman. Pri kraju smo i dodatne investicije kojom ćemo unaprediti pakovanje svežeg mesa. Koliko god su ljudi bili skeptični kada smo počeli prodavati pakovano sveže meso, pozivajući se na tradiciju klasične prodaje „na panju”, pokazalo se da svake godine ova prodaja raste barem 20 posto. I, na kraju možda najbitnije, planiramo da odmah po završetku pregovora sa investitorima, značajno podignemo plate najlošije plaćenih radnih mesta.
Zrenjaninski privrednici kažu da sve teže dolaze do radnika, ima li i „Gomeks” taj problem i kako ga rešava? Imate više od 1.700 zaposlenih, koliki je prosek zarada?
– Problem sa radnom snagom postoji, iako se mi tešimo da je to kod nas manje izraženo nego kod konkurencije. Problem je objektivan jer, po mom mišljenju, u Zrenjaninu ima vrlo malo nezaposlenih. Od onih koji se formalno vode kao nezaposleni, jedan značajni deo u stvari radi u sivoj zoni i iz nekih svojih razloga ne želi formalno zaposlenje. Prosto rečeno, zaradi više „na crno” nego „na belo”, a mnogi ne razmišljaju da će jednog dana morati otići i u penziju. Što se tiče „Gomeksa”, nezadovoljan sam platama radnika na pozicijama prodavaca, ali tu nikada nije jasno da li je promena radne snage velika jer su plate male ili je plata mala jer je promena radne snage velika. Kako god, na tim pozicijama je plata realno niska, između 24 i 31.000 dinara, dok su na višim pozicijama naše plate iznad proseka i tu nemamo problema. Voleo bih da istaknem da „Gomeks” radi, ne 99 posto, nego 100 posto u skladu sa zakonom i troškovi poslovanja su zaista veliki. Siva ekonomija u kontekstu konkurencije koja ne prijavljuje radnike ili im ne prijavljuje pune plate, zaista je veliki problem, možda naš („Gomeksov”) najteži problem.

  • MECENE
    – Nastavićemo naše angažovnje u sferi kulture. Ne radi se samo o pomoći našem Pozorištu. Pomagali smo i pomagaćemo „Sterijino pozorje”, ASSITEJ – organizaciju koja pomaže mlade dramske stvaraoce, likovne izložbe, izdavanje knjiga, lokalne priredbe i sva ona manja ili veća događanja koja unapređuju život lokalnih zajednica. Srećni smo što smo uspešni i red je da pomognemo i drugima.

Lj. B.