JAVNO KOMUNALNO PREDUĆE „VODOVOD I KANALIZACIJA” UCENJUJE LIST „ZRENJANIN”

Vi nama izjavu glavnog urednika, tek onda mi vama informacije

Iz beogradskog „Sinerteka” (Synertech), sa mejl adrese Lane Obradović Gačić, marketing menadžera istoimene firme u vlasništvu Nenada Obradovića, prošlog petka u podne je redakciji lista „Zrenjanin” dostavljeno saopštenje, sa molbom da ga u celini objavi.
DOGOVOREN PROBNI RAD FABRIKE VODE
– Dana 23. maja 2018. godine održan je zajednički sastanak predstavnika investitora, Grada Zrenjanina, banke davaoca kredita i Vlade RS, povodom rešenja problema početka rada fabrike vode u Zrenjaninu. Svi učesnici sastanka su se složili sa modelom rešavanja problema, i nastojaće da uz razumevanje i podršku banke omoguće da fabrika u što kraćem roku započne sa probnim radom, a kasnije i sa redovnim poslovanjem. U fazi probnog rada fabrike utvrđivaće se i podešavati svi parametri potrebni za ispravan rad fabrike.
Nakon isteka perioda probnog rada, pod uslovom da fabrika ispunjava parametre, realizovaće se kupoprodaja pod uslovima koje u toku probnog rada dogovore investitor i budući kupac. Najoštrije demantujemo sve neistinite informacije da fabrika ima polovnu opremu, da investitor naplaćuje penale od Grada, da fabrika nije uspela da prečisti vodu na način kako je ugovoreno i slične neistine. Grad Zrenjanin nije u fabriku uložio niti jedan dinar, nikakvi penali nisu ni traženi, niti se plaćaju, a oprema je potpuno nova, nabavljena posebno za ovu fabriku od svetski renomiranih proizvođača – kaže se u saopštenju koje je potpisano sa Konzorcijum „Grupo Zilio Spa”, „Grupo Zilio Synerte” d.o.o. Saopštenje je medijima upućeno dva sata nakon protestnog okupljanja ispred gradske kuće, a u organizaciji Građanske inicijative „Zajedno za vodu”.
MEDIJI DOVODE JAVNOST U ZABLUDU?
List „Zrenjanin” se obratio JKP „Vodovod i kanalizacija” putem mejla nakon što su u saopštenju koje su dostavili Građanskoj inicijativi „Zajedno za vodu” rekli da probnog rada fabrike vode nije ni bilo – iako članovi pomenute Inicijative tvrde da smo svi svedoci da je voda iz postrojenja puštena u rad juna prošle godine.
Redakcija je tražila odgovore na pitanja: ko je „Vodovodu” dao saglasnost da pusti vodu iz postrojenja za prečišćavanje vode za piće u sistem i verifikovao da je to u redu; zašto nije realizovana probna proizvodnja vode, a u skladu sa Ugovorom koja se u njemu navodi; kakva je upotrebna dozvola za vodu, odnosno šta ona znači i kada su rađene analize vode iz postrojenja i ko ih je radio? Od „Vodovoda” je usledio odgovor koji, takođe, prenosimo u celosti.
– Poznata Vam je činjenica da je JKP „Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin uvek spreman i otvoren za saradnju sa svim medijima, pa i listom „Zrenjanin”, po svim pitanjima koja se tiču nadležnosti našeg preduzeća. Više puta je javnost bila svedok kako se dobra volja i spremnost za saradnju zna zloupotrebiti izvrtanjem činjenica i izvlačenjem iz konteksta delova izjava u cilju zadovoljavanja ličnih interesa pojedinaca i zarad njihove lične promocije, pri čemu su tu javnost svesno dovodili u zabludu.
Da bi takve stvari predupredili, na pitanja u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode više nećemo odgovarati, naročito ne na ona koja u sebi imaju dvosmislenu konotaciju i koja mogu netačnim i zlonamernim prenošenjem dovesti javnost u zabludu, kao i na pitanja koja nisu iz nadležnosti našeg preduzeća i nisu precizno definisana i jasno razumljiva, što se i u pojedinim pitanjima koje ste dostavili može videti.
U cilju objektivnog i tačnog informisanja javnosti, bez senzacionalizma i pristrasnosti, spremni smo da listu „Zrenjanin” dostavimo sve informacije koje interesuju javnost, kao što smo to uvek i činili, ali pod uslovom da, u vidu teksta, budu objavljene u integralnoj verziji, dakle bez skraćivanja i korekcija. Ukoliko izrazite pristanak da na taj način objavite dostavljene informacije, obavestite nas o tome i takav tekst, sa svim bitnim informacijama i činjenicama u vezi sa izgradnjom postrojenja, a koje se odnose na ingerencije JKP „Vodovod i kanalizacija”, biće Vam sa zadovoljstvom dostavljene u toku sledeće nedelje.
Potrebno je da dostavite i potpisanu izjavu glavnog i odgovornog urednika gospodina Bubnjevića da će, ukoliko bude želeo da objavi pomenuti tekst, to učiniti tako što će biti objavljen u potpunosti, kao što je prethodno navedeno, bez skraćivanja i korekcija – navode u JKP „Vodovod i kanalizacija”.

I. I. – Z. D.