LIST „ZRENJANIN” ISTRAŽUJE: ŠTA SE KRIJE IZA MUZIČKIH I PI-AR AGENCIJA ZA IZNAJMLJIVANJE BINE

Četiri firme, a dva vlasnika

Ne stišavaju se odjeci drame koja je 19. maja potresla Zrenjanin, kada je, na radnom zadatku, teško povređena Branka Jajić, novinarka našeg lista. Kao što je poznato, na nju se obrušila metalna konstrukcija bine, koja je podignuta za manifestaciju „Banatska priča” na Bagljašu. Velika je sreća, u toj teškoj nesreći, što tom prilikom nisu stradala i deca, učesnici programa, folklorni igrači koji su samo nekoliko minuta ranije bili na pozornici.
Naša novinarka polako se oporavlja na Institutu za plućne bolesti u Kamenici, ali ta „Banatska priča” još se prepričava. Posebno su uznemireni roditelji čiji su mališani, pukim slučajem, izbegli sudbinu Branke Jajić.
Već istog dana, 19. maja, uhapšen je osumnjičeni – D. Š. iz Sremske Kamenice, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Zrenjaninu, zbog osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, kako je navedeno u policijskom saopštenju, vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju inkriminisane bine. Pod teretom srušene konstrukcije, osim novinarke Branke Jajić, povređena je, mada znatno lakše, još jedna ženska osoba.
U međuvremenu, osumnjičeni D. Š. – pušten je iz pritvora, navode u Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT). Kako saznajemo, OJT je uložilo žalbu na rešenje Osnovnog suda u Zrenjaninu, koja je uvažena i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, a potom je doneto novo rešenje o odbijanju predloga, na koje je tužilaštvo opet uložilo žalbu.
Po nalogu OJT Zrenjanin, 21. maja, uhapšen je i M. G. iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu, jer je u postavljanju bine učestvovala i druga firma čiji je vlasnik M. G. Osnovno javno tužilaštvo je nakon saslušanja drugog osumnjičenog, sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda podnelo predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom koji je usvojen, te mu je određen pritvor u trajanju do 30 dana, gde se i dalje nalazi.
IGNORISANJE ODGOVORA
Novinari lista „Zrenjanin” ponovo su kontaktirali Mesnu zajednicu „Veljko Vlahović”, koja organizuje festival u saradnji sa Asocijacijom za razvoj „Bagljaš”, kako bismo saznali ko je u ime firme, a ko u ime Mesne zajednice, potpisao ugovor o postavljanju bine na festivalu. Međutim, odgovore nismo dobili.
Kako nam je u telefonskom razgovoru rekla Marija Janković, sekretarka MZ „Veljko Vlahović”, ne žele da daju izjave, niti da pošalju kopiju tendera na kojem su navedeni ponuđači za postavku bine. Ona navodi da su sve predali tužilaštvu i policiji koji će to istražiti.
Podsetimo da je firma „Studio plus 023” (bavi se organizovanjem kulturno-zabavnih manifestacija, čiji je vlasnik uhapšeni M. G) sa kojom je Mesna zajednica „Veljko Vlahović” zaključila ugovor za iznajmljivanje bine, osnovana 9. maja, samo 10 dana pre festivala, na adresi gde se nalazi i firma „Top ton” doo, u Ulici narodne omladine 1. Pretragom podataka na sajtu Agencije za privredne registre (APR), saznajemo da se na toj adresi zapravo nalaze tri firme slične delatnosti – „Studio plus 023”, „Top ton” doo i Muzička kompanija „Top ton”, čije je poslovno sedište preseljeno 15. aprila 2014. iz Ulice Stevana Jakovljevića 14, u Narodne omladine 1.
BRZE LIKVIDACIJE
Prema podacima dostupnim na APR-u, delatnost Muzičke kompanije „Top ton”, čiji je vlasnik D. Š, bila je trgovina na malo audio i video opremom u specijalizovanim prodavnicama, koja je 3. februara 2016. promenjena u iznajmljivanje i lizing ostalih mašina, opreme i materijalnih dobara. Godinu dana kasnije, 1. februara 2017, dolazi do prekida obavljanja delatnosti koja će trajati do registracije datuma nastavka obavljanja delatnosti, odnosno 17. marta prošle godine.
Firma „Top ton” doo, osnovana je 23. januara 2017. godine, a uhapšeni D. Š. prijavljen je kao zakonski zastupnik te agencije. „Top ton” doo već 6. novembra 2017. odlazi u likvidaciju. Na osnovu bilansa uspeha (od 23. januara do 31. decembra 2017), firma je iskazala neto gubitak od skoro osam miliona dinara, a na osnovu bilansa stanja poslednjeg dana 2017. ima potraživanja od čak 44 miliona dinara.
Obojica uhapšenih D. Š. i M. G. imaju prebivalište u Sremskoj Kamenici, a zanimljivo je da je u tom mestu, 14. novembra 2016. godine, osnovana firma sličnog imena poput onih u Zrenjaninu. U pitanju je „Top ton rental”, čiji je vlasnik uhapšeni M. G, a koja je u likvidaciju otišla 14. februara 2017. godine. Na osnovu bilansa uspeha (od 14. novembra do 31. decembra 2016), saznajemo da troškovi proizvodnih usluga iznose oko 17 miliona dinara. Posmatrajući bilans stanja ove firme na dan 31. decembar 2016, zaključujemo da je vrednost nekretnina, postrojenja i opreme nešto više od 10 miliona dinara.

  • NEMA ZAPOSLENIH?
    Prema podacima koji su dostupni na APR-u, u svim pomenutim firmama nije bilo zaposlenih. Registrovani su samo uhapšeni, i to kao vlasnici ili direktori.

I. ISAKOV