FAÜLTETÉSI AKCIÓ VOLT MUZSLYÁN

A kis óvodások elültethették saját tujafájukat

Kihasználva a késő őszi napsütéses napokat, november utolsó napján Muzslyán a Hófehérke óvoda udvarában faültetési akciót szerveztek, mely az alig egy hónappal korábban megalakult Kövirózsa 023 Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezésére történt. Az egyesület tagjai és a kis óvodások közösen 21 tujafát ültettek el, így minden gyermeknek lesz saját fája, melyről a jövőben gondoskodni fog.
Barna Mária a Kövirózsa 023 Környezetvédelmi Egyesület elnökasszonya rámutatott, hogy igen fontos az óvodásokkal megismertetni mit is jelent az egészséges környezetben élni.
– Mint pedagógus, nyugdíjba vonulásomig is igyekesztem a gyerekeknek rámutatni az egészséges és tiszta környezet fontosságára. Egy érdekes tanulmányra bukkantam és igen jelentősnek tartom, azt a kísérletet amit Finnországban néhány évvel korábban kezdtek meg, melynek során az óvodákban a kibetonozott udvar helyet füvet és cserjéket ültettek, és hagyták, hogy a gyerekek gondozzák a növényeket. Bizonyos időn belül kiderült, hogy azok a gyerekek akik a zöldövezettel körülvett környezetben töltötték napjaikat, sokkal változatosabb mikrobiommal rendelkeztek, egészségessebbek voltak azon társaiknál, akik főleg beton udvaron töltötték napjaikat. Muzslyán e nem mindennapi kezdeményezés támogatói A nagybecskereki komunális rendőrség Zoran Grujić kordináor vezetésével, a Belgrádi ASC Garden Hortikultura, a nagybecskereki Birooprema papírkereskedés. Az akcióban az egyesület tagjain mellett részt vettek Pretz István a Nemzetközi Szent György Lovagrend, valamint Farkas Tibor a Történelmi Vitézi Rend tagjai is. Nagy segitséget nyújtottak az ültetés során a Hófehérke óvoda nevelőnéniei is Bognár Erzsébet, Kurunci Valéria és Szitás Magdolna.
Kép és szöveg: Précz István