Fél év után ismét iskolapadokban a tanulók

Kezdés szokásos időpontban, szokatlan körülmények között

Március közepe óta a héten szeptember 1-jén ültek ismét iskolapadokba a diákok. A koronavírus-járványra való tekintettel az elmúlt iskolaévet a diákok távoktatásban fejezték be.
Szeptember 1-jén ismét becsengettek, igaz nem minden diák ül vissza az iskolapadokba, ugyanis a szülők választhattak, hogy a gyermekük az iskolában, illetve távoktatás formájában vessz részt a tanításon.
A szülők nagy része hagyományos oktatás mellett döntött, így ezek a gyermekek ismét az iskoláikban folytatják az oktatást. Az alsós gyermekek teljes egészében az iskolákban, míg a felsősöknek kombinált rendszerben zajlik a tanítás, ami azt jelenti, hogy egyes tantárgyakat távoktatásban hallgatnak.
Azon gyermekek akik a távoktatást választották a tudásfelmérések alkalmával be kell jönniük az iskolába.Az órák 30 percesek lesznek és az alsós tanulóknak maximum négy órájuk, míg a felsősöknek maximum öt órájuk lesz naponta. A gyerekek védőmaszkot kötelesek viselni, a maszkot csak akkor vehetik le, ha helyükön ülnek és nem felelnek.
A tizenötnél nagyobb létszámú osztályokat két csoportra kell osztani.


Nagybecskereken a Sonja Marinković Általános Iskolában is beindult a tanítás az idén 8 diák kezdte meg tanulmányait magyar nyelven a nagybecskereki épületben. Szentmihályon 7 diák indult az első osztályba, míg Lukácsfalván az idén nincs magyar elsős. Ott három diák kezdete meg az iskoláztatását szerb nyelven.
A muzslyai Servó Mihály Általános Iskolában is kezdetét vette az új tanév Molnár Attila igazgatótól megtudtuk, hogy az idén egy önálló és egy kombinált osztály indul magyar tannyelven. A Központi iskolában 15 diákkal indul az önálló magyar osztály, míg a kihelyezett épületben a kombinált osztályba 3 diák kezdi meg tanulmányait magyar nyelven.
Az elsősöket a hagyományoktól eltérően nem szeptember elsején köszöntötték, hanem augusztus 31-én jöttek szüleikkel az új iskolájukba a tanulók.
Az idén is beiskolázási csomagban részesültek a magyar nyelven első osztályba induló tanulók. A tanszercsomagot és az iskolatáskát Magyarország Kormányának a támogatásával, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség közreműködésének köszönve kapták meg a gyermekek. A csomagokat a nagybecskereki, szentmihályi és erzsébetlaki elsősöknek a korábbi évektől eltérően, nem az iskolájukban, hanem a muzslyai plébánia udvarában adták át. Az átadáson jelen voltak Jerasz Anikó,a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnök asszonya, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Petrovay László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdési programokért felelős igazgatója és Molnár Attila, az MNT tagja.