Film o košarkaškim legendama

Film „Šampioni iz pedeset i šeste“, koji su povodom 60 godina od osvajanja šampionske titule košarkaša Proletera snimili Digital Style i Zoran Slavić, danas je prikazan učenicima Zrenjaninske gimnazije.

– Deca treba da vide šta su u prošlosti osvajali zrewaninski sportisti i da znaju da u svojoj okolini imaju ljude na koje mogu da se ugledaju. Ako ima predvodnika koji mogu da posluže kao primer, onda i omladina mora da bude dobra. I sport u gradu je krenuo napred. Bio je u velikoj krizi skoro dve i po decenije – kazao je Lajoš Engler, bivši košarkaš, jedan od legendi Proletera.

To je ujedno i jedna od aktivnosti koje se organizju ove godine povodom obeležavanja jubileja – 170 godina postojanja gimnazije. Budući da je predavao nemački jezik u obrazovnoj ustanovi u kojoj se danas promoviše film, on se osvrnuo i na današnju omladinu.

-Ne znam da li bih se sada snašao kao profesor, sudeći prema onom što čujem kakva su deca danas. Žao mi je što čujem loše o njima, deca kojoj sam ja predavao bila su dobra – rekao je Engler.

Promociji su, osim košarkaške legende, prisustvovali i direktor Gimnazije Milan Radaković, sekretar Sportskog saveza Zrenjanina Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, kao i tvorci filma iz Digital Style-a i Zoran Slavić.
S.K.