FILMSKA PRIČA O DOSTIGNUĆIMA VESLAČA MILORADA STANULOVA

Od Begeja do zvezda

Dugo nakon poslednjeg kadra dokumentarnog filma „Olimpijac sa Begeja” nije se stišao aplauz kojim su gledaoci nagradili autorku Stojanku Lekić, njene saradnike Đulu Feldešija i Dušana Udickog, a posebno glavnog aktera, veslača Milorada Stanulova.
Ostvarenje, koje je u Zrenjaninu premijerno prikazano 5. novembra (na dan kada je 1978. godine Stanulov osvojio bronzu u skifu na šampionatu sveta u Novom Zelandu), izazvalo je veliko interesovanje. Porodica, prijatelji, saradnici, treneri, predstavnici Olimpijskog komiteta i Veslačkog saveza Srbije, čelnici Grada, kao i mladi veslači Begeja 1883 došli su u veliku salu Kulturnog centra iskazujući poštovanje prema sportskom velikanu i njegovom delu.

Storija o dostignućima našeg najboljeg veslača, sportiste za primer i omiljenog sugrađanina nikoga nije ostavila ravnodušnim. Film je mnogo više od ređanja biografskih podataka ili nabrajanja medalja i trofeja koje je Stanulov osvojio. Mladim sportistima to je lekcija iz upornosti, hrabrosti i vere u sebe, priča o tome kako nikada ne treba odustajati, pa ni onda kada se u bitku za svetsko odličje kreće u pozajmljenom čamcu. To je i svedočanstvo o skromnom čoveku koji je tokom takmičarske karijere, a i kasnije uvek dostojanstveno predstavljao sebe, svoj grad i državu.
Jednosatni prikaz bogate sportske karijere zrenjaninskog veslačkog asa krcat je emocijama i začinjen odmerenom dozom nostalgije. Tome su doprinela svedočenja savremenika, fotografije i snimci nastali krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka. Mnogi gledaoci (poneka suza ih je odala) nisu krili da su za njih to bila bolja, lepša vremena… Priča o postignućima momka iz Banata koji se sa Begeja vinuo do zvezda, učinila je da budemo ponosni na njega kao i nakon podviga na šampionatu planete. Ponosili smo se i kada se okitio srebrom (u dubl skulu sa Novosađaninom Zoranom Pančićem) na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i bronzom četiri godine kasnije sa istim partnerom na Igrama u Los Anđelosu.

B. Mandić