TATJANA PASKAŠ, RUKOVODITELJKA LUTKARSKE SCENE, O PREMIJERI PREDSTAVE

Dođite u pozorište da vidite šta sve može da se sanja

Lutkari zrenjaninskog teatra su prvu ovogodišnju premijeru zakazali za ponedeljak, 15. novembar, a reč je o predstavi „Dečak i mesec”. Pretpremijera će se održati dan ranije sa početkom u 18 časova i biće otvorena za publiku. Tekst je napisao Željko Hubač, po motivima bajke „Mjesec i njegova baka” Branka Ćopića.
Predstava je namenjena deci starijoj od šest godina. Rediteljka je Vjera Vidov koja dolazi iz Zadra. Više o projektu, ali i planovima za naredni period, za naš list je govorila Tatjana Paskaš, rukovoditeljka Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

BAJKE SU VAŽNE
– „Dečak i mesec” je priča o današnjoj deci, koja vole video igrice, klipove i kojoj se više ne pričaju i ne slušaju bajke, jer vreme u kojem živimo je ubrzano i puno uzbudljivih sadržaja na internetu i društvenim mrežama. Ali, uz bajke se najlepše uplovi u snove. To zna junakova baka i priča mu bajku – a san nakon nje je čudesan. Dođite u pozorište da vidite šta sve može da se sanja na našoj sceni – poručuje Tatjana Paskaš.
U glavnoj ulozi dečaka/meseca pojaviće se Predrag Grujić, naš sugrađanin. Završio je glumu u klasi profesorke Dragane Varagić. Nedavno je dobio i nagradu na 52. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije za najboljeg mladog glumca za ulogu u „Beloj grivi” Pozorišta „Pinokio” iz Beograda.

– Peđa je uneo novu, posebnu energiju u naš ansambl, koji vapi za mladim glumcima i glumicama – kaže naša sagovornica.
Lutkari se nadaju da će i ovim komadom obradovati svoju najmlađu i najverniju publiku i da će ona uživati u predstavi onoliko koliko su lutkari bili srećni stvarajući je. Tatjana Paskaš se osvrnula i na saradnju sa ekipom iz Hrvatske i rediteljkom koja je prvi put u našem gradu i Pozorištu.
– Vjeru smo upoznali preko Međunarodne organizacije lutkarskih teatara „Asitež” (Assitej) i Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade. Gledali smo njenu predstavu „Kaštanka” u Zadru i Virovitici i bili smo oduševljeni njenom energijom. Poželeli smo da dođe kod nas i od 2018. do sada su tekli pregovori. Ona, cela njena ekipa, scenograf iz Zagreba, svi su se sjajno uklopili sa našim ansamblom i jedva čekamo premijeru – ističe rukovoditeljka Lutkarske scene i dodaje da je pomoć u realizaciji produkcije pristigla i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

IZNENAĐENJA ZA MALIŠANE
Teatar u našem gradu, svestan misije širenja kulture i privlačenja što većeg broja publike, i u vremenima velike neizvesnosti ne odustaje od zacrtanih planova za naredni period. Naša sagovornica kaže da im sledi rad na novogodišnjoj predstavi, koja je prošle godine izostala, a koju mališani naročito vole, a u najavi su i posebna iznenađenja.
– U drugom delu sezone nas očekuje rad na predstavi „Uspavana lepotica” u režiji Saše Latinovića, glumca i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, reditelja i našeg dragog saradnika. Zamišljena je kao mala forma, za kamernu scenu, gde bismo u ušuškanoj atmosferi dečje sobe pokazali kako predmeti mogu da ožive i postanu igračke i likovi iz bajke.
Želeli bismo ovim komadom da podstaknemo roditelje da se više igraju sa decom i da tako razvijaju maštu i emocionalnu povezanost sa njima, danas i te kako važnom za sigurno odrastanje. Podsetićemo se da igračke mogu da se naprave od predmeta oko nas, da ne moraju da budu skupe, već divne zato što su izmaštane i naših ruku delo – navodi Tatjana Paskaš.

Prema njenim rečima, pozorište za decu, naročito lutkarsko, danas ima edukativnu funkciju i za mališane i za roditelje. Pomaže u odrastanju i daje odgovore na značajna pitanja u tom procesu, formira estetske i moralne norme. Kako kaže, pozorište podstiče razvoj govora i mišljenja, stimuliše vizualizaciju i razvija empatiju, kroz odnos sa glavnim junacima.
– Analiza predstave kod kuće, crtanje i priča sa decom o sadržaju viđenog, doprinose razvoju svih segmenata ličnosti deteta i njegovih sposobnosti. Pozorište je interaktivno, deca često glasno komentarišu događanja na sceni, pomažu junacima da se izbore sa problemima i akteri su predstave kao i glumci. Ta razmena je nama dragocena. Ona je putokaz i znak da se razumemo i da smo u komunikaciji sa publikom. Pozorište za decu je mesto odrastanja – zaključuje naša sagovornica.

Miroslava Malbaški

  • UIGRANI TIM
    U predstavi „Dečak i mesec” igraju: Predrag Grujić (k.g) (Vuk/mesec) i Kristijan Kardoš (alternacija), Tatjana Barać (Baka/Sunčana), Nataša Milišić (svraka), Andrija Poša (drvo), Danilo Mihnjević (Car Svetlorad), Snežana Popov (Veliki Hladnorat) i Olgica Trbojević Kostić. Scenograf je Leo Vukelić iz Zagreba. Kreatorka lutaka i kostima je Blagovesta Vasileva, a kompozitor Zoran Bulatović Bale, poznati muzičar iz Novog Sada.
    Inspicijetkinja i suflerka je Aleksandra Šalamon. Šef scene, izrađivač lutaka, scenografije i rekvizite je Tibot Farago, a majstori svetla i tona Robert Lacko i Vladimir Lucić. Za krojačke radove zadužena je Aranka Aleksić, a za garderobu Ester Farago. Dekorater je Nikola Lalić.