ŠKOLOVANJE UZ PRAKTIČAN RAD DOBRO JE ZA ĐAKE I POSLODAVCE

U ponudi i sedam novih smerova

Dualno obrazovanje objedinjuje učenje u školi i praktičnu primenu teoretskog znanja u preduzećima u realnom radnom okruženju. Pokazalo se da su đaci koji se za posao spremaju na takav način, spremniji za rad, pokretanje sopstvenog posla, kao i za dalje školovanje.
Regionalna privredna komora (RPK) Zrenjanin podržava privrednike i srednje škole. Poziva ih da se uključe u ovaj model učenja. Prijave poslodavaca moguće su do 30. novembra. U ovaj sistem obrazovanja u Zrenjaninu uključeni su: „Drekslmajer”, „Šinvoz”, „Gomeks”, „BB trejd”, a odnedavno i „Novares”.
– Zadatak Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore u Zrenjaninu je da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja. Zrenjanin ima četiri akreditovane kompanije koje su uključene u dualni sistem i primaju učenike iz Tehničke škole – rekao je Predrag Stankov, predsednik RPK.

NOVI SMEROVI U PONUDI
Đaci obrazovnog profila bravar-zavarivač imaju mogućnost da praktično znanje steknu u „Šinvozu”, tehničari mehatronike u „Drekslmajeru”, „Borec servisu Srbija” (Borets servise Serbia) i u „Novaresu”.
Svi zaintersovani, objašnjava naš sagovornik, koji žele da budu deo modela dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu, mogu da podnesu prijavu Komori. Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u dualno obrazovanje.
– Od školske 2022/2023. godine u ponudi za realizaciju po dualnom modelu će se, osim postojeća 52 obrazovna profila, naći i sedam novih. To su: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda – ističe Božana Ljutić, stručna saradnica za projekte RPK.
Direktor Tehničke škole Đorđe Klać naglašava da veoma dobro sarađuje sa „Dreklmajerom” i „Šinvozom”, koji su i inicirali da se upisuju profili po pomenutom modelu.
On je podsetio da je ova obrazovna institucija 2018. godine počela da školuje tehničare mehatronike. Bili su prvi u Srbiji koji su za ovaj smer organizovali nastavu u „dualu”.

TEHNIČKA ŠKOLA DOBAR PRIMER
– Jedina smo obrazovna ustanova u Srednjobanatskom okrugu koja je ove školske godine upisala deo svojih učenika po dualnom modelu. Osim smera tehničar mehatronike koji je četvorogodišnji, otvorili smo i trogodišnji koji školuju đake za zanimanje bravar-zavarivač, takođe po pomenutom modelu. Ove školske godine, na oba smera imamo završne razrede, odnosno prvu generaciju koja će završiti školovanje po dualnom modelu. Kompanije u koje naši učenici odlaze na rad su: „Drekslmajer”, „Šinvoz” i „Borec”. U ovim firmama praktična znanja stiče ukupno 73 učenika svih razreda – istakao je Đorđe Klać.Učenjem kroz rad đaci teoretska znanja primenjuju u proizvodnji te se već u toku školovanja susreću sa realnim izazovima svog zanata. Rad učenika pomno prate licencirani mentori koje odredi poslodavac u saradnji sa nastavnicima i koordinatorima koji vode računa o realizaciji školskih programa. Ako se u preduzeću neka vežba, zbog specifičnosti, ne može realizovati, učenici taj deo nastave završavaju u školskim radionicama i kabinetima.
– Kada steknu znanja i veštine i završe školovanje, u kompanijama u kojima su učili kroz rad, mogu brzo da budu uključeni u proces proizvodnje. To je dobro i za učenike – buduće radnike i za poslodavce. Za rad u proizvodnji, firme đacima obezbeđuju zaštitnu opremu, prevoz, ishranu, novčanu nadoknadu. To, na prvi pogled, izgleda kao opterećenje za preduzeće, ali će benefite osetiti tek kada se naši učenici zaposle kod njih – kazao je Klać.

Miroslava Malbaški

  • TRAŽENI GRAĐEVINCI, BRAVARI, ZAVARIVAČI
    Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je govoreći za RTV „Vojvodina”, naglasio važnost saradnje privrede i škola. Prema njegovim rečima, zrenjaninske kompanije iskazuju potrebu za kooperacijom sa obrazovnim ustanovama. Pokazalo se da đaci koji završe školu po dualnom modelu, postaju kvalitetni radnici.
    – U našoj sredini sada su veoma traženi građevinci, bravari, zavarivači, IT stručnjaci. Osim toga, potrebni su i zdravstveni radici jer je, zbog trenutne situacije, lekara sve manje – rekao je Santovac.