ČENĆANKA TEODORA MILENKOVIĆ MEĐU 11 NAJTALENTOVANIJIH MLADIH FIZIČARA

Uz trud i želju napredak je zagarantovan

Nakon osvojenog drugog mesta na republičkom takmičenju iz fizike tokom prošle školske godine, Teodora Milenković iz Čente, tokom leta imala je priliku da se nađe među najuspešnijim učenicima iz cele Srbije koji su učestvovali u naučno-edukativnom kampu u Idvoru. Teodora pohađa drugi razred Matematičke gimnazije u Beogradu.
– Uživam u tome da deo raspusta provedem sa vršnjacima koji imaju interesovanja slična mojima i uz koje napredujem. Mnogo mi znači razmenjivanje veština i znanja koje nosimo iz škola – prenosi utiske Teodora.
Kako kaže, organizatori su se potrudili da učesnicima približe nešto što se nalazi van redovnog školskog programa. Ovakav koncept pomogao joj je da proširi vidike i stekne nova interesovanja.
Nastavu su, objašnjava Teodora, držali profesori programiranja i fizike u organizaciji Regionalnog centra za mlade talente „Mihajlo Pupin”. Tokom boravka u kampu učesnici su obišli Institut za fiziku u Zemunu i izložbu na Gardošu posvećenu Nikoli Tesli.
– Tokom nešto više od nedelju dana bavili smo se obrađivanjem rezultata merenja, koje je bilo deo programa takmičenja iz fizike, i njihovim simuliranjem na kompjuterima – kaže Čenćanka.

Od četvrtog razreda osnovne škole, kada je počela da postiže zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike, a kasnije i iz fizike, Teodori je bila želja da upiše Matematičku gimnaziju. U tome je prošle godine i uspela.
– To je škola od nacionalnog značaja. Mnogo sam očekivala od nje, budući da su do sada iz Gimnazije izlazili najbolji matematičari. Mnogi učenici školovanje su nastavili na prestižnim svetskim univerzitetima. Uz dobar sistem rada i profesore koji se maksimalno trude oko svojih učenika, ali naravno i moju želju za znanjem, napredak u poljima interesovanja mi je bio zagarantovan – objašnjava Teodora.
Dodaje da koristi svaku priliku da se maksimalno razvije. Iz tog razloga zainteresovala se za programiranje kojem se posvetila za vreme raspusta. Pored toga, kaže, uživa u čitanju knjiga, a slobodno vreme provodi u druženju sa prijateljima.
– Zbog epidemijske situacije broj kampova se smanjio, a mnogi su i otkazani. Nadam se da će zima i sledeća godina biti ispunjeni kampovima kao i ranije – zaključuje Teodora.

J. Šormaz