FIRMA „EKOGRADNJA” NIJE ODGOVORNA ZA UTAPANJE DETETA NA VELIKOM JEZERU U MELENCIMA

Cilj optužbe bio je narušavanje ugleda?

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Zrenjaninu i vlasnike privrednog društva „Ekogradnja” oslobodio optužbe da su 31. maja 2018. godine na veštačkom jezeru u Melencima počinili krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti. Bračni par Milin bio je osumnjičen da, kao odgovorna lica preduzeća koja su ugovarala poslove za firmu, nije preduzeo sve potrebne mere na obezbeđenju gradilišta na peskari u Melencima, zbog čega se tog dana utopio trinaestogodišnji dečak. Sud je odbacio žalbu osnovnog javnog tužioca.

OSUMNJIČENI ZA VIŠE DELA
Podsećamo da su oni uhapšeni tek mesec i po dana nakon nesrećnog slučaja i sprovedeni Osnovnom javnom tužilaštvu. Oni su bili osumnjičeni i da su eksploatisali pesak bez rešenja nadležnog ministarstva, da nisu poštovali pravilnik o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, da gradilište nije bilo obezbeđeno, niti je bilo čuvarske službe koja bi sprečila ulaz osobama koje nisu angažovane na gradilištu i vozilima, te da opasne zone nisu bile jasno obeležene odgovarajućim oznakama, niti ograđane signalnim trakama.
Na glavnom pretresu okrivljena Vida Milin je u svojoj pismenoj odbrani navela da firma „Ekogradnja” nije obavljala nikakve radove u delu jezera gde je došlo do utapanja deteta, a u pitanju je Veliko jezero i da je njena firma na tom delu u toku 2011. godine obavljala zemljane radove, odnosno rekultivaciju sve do 20. decembra 2012, kada je ovaj objekat predat Gradu Zrenjaninu, odnosno Mesnoj zajednici Melenci, navodi se u presudi, u koju naš list ima uvid.

KRADENI ZNAKOVI
– Na Malom jezeru obavljali su se radovi u periodu od 7. februara do 30. oktobra 2018. godine i za to vreme su redovno stavljani znakovi upozorenja za bezbednost trećih lica i za nesmetani rad „Ekogradnje”. Znakovi su često kradeni, jer su predstavljali sekundarne sirovine za stanovništvo – istakla je okrivljena u odbrani.
Ona je tom prilikom izrazila iskreno žaljenje zbog nastale tragedije i ukazala da to nije prvi slučaj, jer je 1998. godine na tom jezeru došlo do utopljenja trinaestogodišnjeg deteta iz Kumana, kada je na tom mestu pesak vadio GIK „Banat” i druge državne firme. Tada, kako je rekla, nije dolazilo do pokretanja bilo kakvog postupka i smatra da je ovaj krivični postupak protiv nje usmeren u cilju sprečavanja firme „Ekogradnja” u radnim aktivnostima i narušavanja ugleda.
U presudi se navodi da je između Grada Zrenjanina i „Ekogradnje” bio zaključen ugovor 8. novembra 2011. godine o javnoj nabavci male vrednosti za izvođenje radova na rekultivaciji pozajmišta peska u Melencima koji je završen primopredajom radova 2012. godine. Na tom mestu stvoreno je Veliko jezero, koje su meštani naseljenih mesta Melenci i Kumane koristili leti za kupanje i ribolov.

TRI DEČAKA
Firma „Ekogradnja” je 2017. godine učestvovala kao ponuđač Gradkoj upravi na rekultivaciji pozajmišta peska u Melencima, pri čemu je između ova dva subjekta zaključen ugovor 29. februara 2018. godine. Pomenuti ugovor i prijavu gradilišta potpisala je Vida Milin kao direktorka „Ekogradnje”, a odnosi se na parcelu na kojoj se nalazi Malo jezero. Na toj parceli postavljen je refuler (mašina za izvlačenje taloga sa dna jezera) koji je bio u funkciji do 11. maja 2018, kada se dogodio kvar, pa su radovi prekinuti. Povremeno su dolazili radnici „Ekogradnje” radi popravke mašine, a radovi su bili obustavljeni sve do oktobra te godine.
– Na Veliko jezero 31. maja došli su pokojni M.R. (13) iz Melenaca i njegov rođeni brat P.R. (12), zajedno sa maloletnim M.B. iz Melenaca. Sva trojica su došli do obale. U jednom momentu M.B. im je rekao da „pogledaju nešto tamo”, a onda ih je obojicu gurnuo u jezero. Upavši u vodu M.R. je počeo da se davi, mlatio je rukama, a njegov brat je rekao M.B. da ga uhvati za ruku, da naprave lanac i izvuku M.R. iz vode, ali to nije uradio, već je otišao kući zapretivši da nikom ne sme da kaže da je on bio tu i da ih je gurnuo. P.R. je vikao i potom otrčao po pomoć – stoji u presudi.
Kako saznajemo, telo dečaka pronašao je krajem dana pripadnik ronilačke jedinice Žandarmerije, nakon pola sata ronjenja, koje je potom poslato na obdukciju u Novi Sad.
– Na izvršenom uviđaju postavljeni refuler bio je u Malom jezeru, a utapanje deteta se desilo na ulazu u Veliko jezero. Lokacija oba jezera nalazi se van granica gradskog građevinskog reona, što znači van urbanog dela. Nadležan za zaštitu Velikog jezera jeste Grad Zrenjanin – navodi se u presudi.
– Okrivljeni Tomislav Milin nije imao uticaja, niti ovlašćenja da u ime „Ekogradnje” donosi bilo kakve odluke, njegovog potpisa nema ni na jednom dokumentu.
Stav suda je da je okrivljena Vida Milin, kao odgovorno lice „Ekogradnje”, na mestu radova na Malom jezeru postupala odgovorno, postavljajući table sa obaveštenjima da je zabranjeno skakanje u vodu sa broda, a da se mesto gde su izvođeni radovi ne može smatrati urbanom zonom.

  • REČ ODBRANE
    – Navodi optužbe u toku postupka nisu dokazani, smrt oštećenog nije posledica opisanih radnji od strane okrivljenih. Dečak je bio neplivač, a gurnuo ga je u vodu drugi dečak i ostavljen je bez nadzora roditelja na otvorenom i opasnom prostoru. Jezero koje je stvoreno vađenjem peska u ataru sela Melenci još 2012. predato je na staranje Mesnoj zajednici Melenci, odnosno Gradu Zrenjaninu, koji su bili u obavezi da vode brigu o bezbednosti lica na tom prostoru, o čemu su izvođeni dokazi. Ljiljana Tomović, stručno lice za građevinu u Gradskoj upravi, jasno je ukazala da se to desilo na jezeru jedan, a da je delatnost firme „Ekogradnja” na jezeru dva, što nema nikakve veze sa jezerom jedan – naveo je Vićentije Darijević, branilac okrivljenih, na završnoj reči.

I. Isakov