Poznajete li „Lazu”?

Piše: Ljiljana bailović

Znam momka koji voli da ispisuje svoje ime i prezime na svakom papiriću koji se na stolu nađe, dok se razgovara o bilo čemu. To uopšte nije retka stvar, psiholozi kažu da ljudi crtaju ili žvrljaju nešto slušajući druge, što potpomaže koncetraciju. Jednom primetim da je onaj momak, na kutiji cigareta, ime napisao sa navodnicima: „Nikola Nikolić”. Pitam ga što je stavio navodnike, on kaže: pa, da istaknem…
Dobro-de, ne moraju baš svi oko mene poznavati pravopis. Ali, jedno je kad se koješta žvrlja na margini stare novine, a nešto sasvim drugo kad se takvo „znanje” preseli i u knjige. I to knjige koje se bave književnim stvaralaštvom! U ruke mi je dospela zbirka „Pesnici Novog Sada” u izdanju Društva novosadskih književnika, a priredio ju je dr Zoran Đerić. Otvorim prvu stranu, na početku je sadržaj, šta ima unutra. Ređaju se imena pesnika, od Zmaja pa do mladih autora. I tu sam i završila sa pregledanjem knjige – čim mi je pogled pao na Lazu Kostića, čije je ime ispisano ovako: Lazar „Laza” Kostić.
Malo je reći da sam se zabezeknula. Otkud im ideja da se lično ime Laza piše pod navodnicima?! Makar bilo i hipokoristik?! Gde su to uopšte mogli videti?! Čak se ni na stupcima bulevarske štampe ime i nadimak Velja Nevolja ne piše sa navodnicima, i tu se bolje snalaze u pravopisu, nego u Društvu novosadskih književnika… Ali, vidim da su bili dosledni u svom neznanju, jer se navode i Miroslav „Mika” Antić, i Vasile „Vasko” Popa, i tako redom, po istom „pravopisnom obrascu” – valjda „da istaknu”, što bi rekao onaj momak.
Dalje nisam imala ni volje, a ni hrabrosti da nastavim sa čitanjem. Ali, moram priznati da me baš zanima da li bi upotrebili navodnike i u slučaju kad se koristi samo kraći oblik imena, na primer: „Laza” Lazarević, „Ljilja” Bailović?!
Ne znam ko je odgovoran za ova ozbiljna ogrešenja u knjizi. Ali znam da je, do izlaska iz štampe, knjiga morala proći kroz mnoge ruke, i da, izgleda, niko nije video šta se desilo sa sirotim Lazom, Mikom, Vaskom… Ili im do knjige uopšte nije bilo stalo, ili je neznanje „grandiozno”.