FJODOR ĆIRIĆ, DIREKTOR PRODAJE AUTOMOBILA „ĆIRKOM” DOO

Najviše novih vozila kupuje se u Beogradu

Koliko nam uvoz polovnih automobila smeta zbog prodaje novih vozila, toliko nam i odgovara, jer svi polovnjaci, pre ili kasnije, završe u našem auto-servisu, kaže Ćirić

Porodična firma „Ćirkom” osnovana je 1991. godine, a nastala je od privatnog preduzeća „Hepi šop auto Ćira”. Osnovali su je Jadran i Ljubica Ćirić, a prvobitna delatnost je bila prodaja rezervnih delova i opreme. Firma se vremenom širila, a u jednom momentu imala je prodavnice na tri lokacije u gradu, a nešto kasnije i jednu u Novom Sadu. Početkom devedesetih godina prošlog veka osnovan je „Ćirkom” DOO.
Od 2013. godine, nakon što je preminuo Jadran Ćirić, posao vode njegova deca Nirvana Kovačević i Fjodor Ćirić uz pomoć majke Ljubice Ćirić, koja je i dalje zaposlena kao knjigovođa. Sa Fjodorom Ćirićem, direktorom prodaje vozila, razgovarali smo o aktuelnom trenutku i planovima ovog zrenjaninskog preduzeća.

Kakvo je trenutno stanje u prodaji novih automobila?
– Ako sagledamo kompletnu sliku prodaje vozila, videćemo da je u 2008. godini prodato oko 60.000 novih automobila, u 2014. je bilo 19.688 novoregistrovanih vozila, dok je zvaničan podatak za 2018. godinu 24.687 prodatih automobila. Prema izveštaju kojim raspolažemo, vidimo da je u Beogradu kupljeno čak 74 odsto vozila, u Vojvodini 14 procenata, a u centralnoj Srbiji samo četiri posto. To nam govori da je koncentracija prodaje novih automobila u Beogradu, dok je ostatak Srbije prepušten polovnjacima kojih je u 2018. godini uvezeno blizu 140.000.

Sa kojim se problaemima najčšeće susrećete?
– Koliko nam uvoz polovnih automobila smeta zbog prodaje novih vozila, toliko nam i odgovara, jer svi polovnjaci, pre ili kasnije, završe u našem auto-servisu. Imamo tim koji je spreman da radi na takvim vozilima, a opremljeni su najsavremenijim dijagnostičkim uređajima i specijalizovanim alatima.

Kakva je situacija sa angažovanjem radne snage?
– Problema ima mnogo, ali nas posebno zabrinjava manjak kvalifikovane i kvalitetne radne snage, rad mnogih auto-servisa na crno, neprijavljivanje radnika i isplata zarada na „ruke”. Jednostavno, ne možemo da se snađemo u svemu tome i ne želimo da igramo takve igre. Kvalitetan auto
-centar mora da ima dobar tim, zadovoljne i dobro plaćene ljude, a klijentima je potrebna 100 odsto garancija na uslugu koju smo im pružili i na kupljenu robu.

Da li planirate proširenje ponude?
– Sagledali smo tržište i stanja na terenu, pa smo još 2017. godine doneli odluku da naš Auto-centar „Ćirkom” transformišemo u multibrend centar. Počeli smo da radimo i sa drugim brendovima, kao i sa proverenim polovnim vozilima. Analizom prethodne dve godine, došli smo do zaključka da dobar auto-centar ne može da zasniva poslovanje samo na jednoj automobilskoj marki vozila. Smatramo da šira ponuda servisnog i prodajnog odeljenja donosi kvalitet više.

Šta to konktretno znači?
– Ekskluzivno za „Zrenjanin” mogu da kažem da smo u pregovorima da još jedan svetski brend automobilske industrije dovedemo u Zrenjanin i da našu delatnost proširimo za još jedan segment. Ne mogu sada da navedem konkretno ime, jer se pregovori vode, ali njihovu delegaciju očekujemo polovinom decembra kada ćemo tačno znati da li će naš plan biti sproveden u delo ili ćemo morati još malo da sačekamo novog partnera.

  • PRILAGOĐAVANjE TRŽIŠTU
    – Ratne devedesete omele su nas u planiranim aktivnostima. Zbog embarga i sankcija bili smo primorani da svoj biznis, na kratko, izmestimo u Makedoniju i da odatle snabdevamo „Zastavu” Kragujevac. Nakon pada ekonomskih sankcija, „Ćirkom” se vratio u svoj grad i nastavio sa poslovanjem. Jedan od najsavremenijih auto-centara u tadašnjoj SR Jugoslaviji izgradili smo 1996. godine, kada smo potpisali ugovor sa „Opelom” i postali jedan od sedam zvaničnih distributera i servisera tih vozila na našem području. Kako je raslo tržište, tako smo rasli i mi, pa smo 2006. godine otvorili auto-centar u Vršcu, a 2010. završili smo još jedan savremeni centar u Zrenjaninu u kojem i sada poslujemo.

Miroslava Malbaški