FOTO-IZLOŽBA: Putovanja velikog Tomislava Peterneka u Zrenjaninu

Već treći put mag fotografske umetnosti Tomislav Peternek izlaže u Zrenjaninu – ovoga puta u mesnoj zajednici na Bagljašu. Autorka postavke je Jasmina Tutorov, muzejska savetnica. Organizatori su Udruženje „Bagljaš kult“, čija je ona predsednica i Fotografsko-dokumentacioni centar, na čijem je čelu Jovan Njegović, urednik fotografije u listu „Zrenjanin“.

Više od decenije je proteklo od Peternekove izložbe „Randez-vous avec Paris“ 2005. godine i „Putovanje između dva milenijuma“ 2009. (obe posvećene njegovom kreativno- tragalačkom pohodu po svetu). Najnovija nam pruža mali retrospektivni izbor iz umetnikovog prebogatog stvaralačkog opusa od 1955. do 2018. godine.

– Tomislav Peternek voli život, uživa u njegovoj raznovrsnosti, neomeđenosti i nepredvidljivosti. Hrli kroz život sa nerazdvojnim fotoaparatom,prirodnim delom njegovog bića, u avanturističkoj potrazi za događajima, motivima, novim otvorima ka životu. Za ovog pustolovnog tragača, hiperaktivnog, pronicljivog i snalažljivog ne postoje udaljenosti koje ne može dosegnuti, prepreke koje ne može savladati da bi stigao do cilja; do onog što želi da vidi i snimi. Izazov za Peterneka su i različiti žanrovi pa se bavi primenjenom fotografijom, modnom fotografijom, snima pod vodom po okeanima sveta – rekla je, na otvaranju izložbe, Jasmina Tutorov. Sam autor potvrđuje: – Ja fotografišem sve, svuda i uvek.

Sugrađani koji nisu bili na otvaranju izložbe, mogu da je pogledaju i tokom jula.

U umetničkom programu svečanog otvaranja učestvovali mr Branka Jajić, koja je govorila poeziju Valentine Radinske „Himna za K“ i Pabla Nerude „Mali beskraj“, uz klavirsku pratnju Eržike Britke Leher, koja je izvela i kompoziciju Ludviga van Betovena.

B.J.

Foto Jovan Njegović Drndak