FOTO-IZLOŽBA „ZRENJANIN O ZRENJANINU“: Kako se živelo u srednjem Banatu

– Ideja urednika fotografije lista „Zrenjanin“ Jovana Njegovića Drndaka bila je da pokažemo da ne počinje sve od nas. Ovom izložbom ne pokazujemo samo da imamo bogatu arhivu nego na ovaj način pokazujemo i kako se živelo ovde u srednjem Banatu – poručio je večeras  Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednika lista „Zrenjanin“, na otvaranju izložbe novinskih fotografija iz arhive našeg nedeljnika u malom salonu Narodnog muzeja.

Autor postavke je Jovan Njegović Drndak. Ona obuhvata više od 60 fotografija iz arhive „Zrenjanina“ i privatne kolekcije Branislava Milina koje su snimljene od kraja šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog veka. Njihovi autori su Branislav Milin i Ljuba Milosavljević.

Nekadašnji direktor lista „Zrenjanin“ Nikola Salapura na otvaranju izložbe istakao je da je lepo prisetiti se ranijih decenija.

– Ono što je napisano i naslikano ostaje. Mislim da će se i buduće generacije sećati nas i naših dela po ovome, kako smo radili i kakve smo tragove ostavili iza sebe. Sledeća izložba neka bude o redakcijskom životu, da se ne zaboravi – poručio je on.

Nadležna kustoskinja Ivana Arađan navela je da arhiva lista „Zrenjanin“ ukazuje na to da je fotografija kao vizuelna informacija neodvojiva od novinarskog teksta.

– Jedna od reklama firme „kodak“ sa kraja 19. veka glasila je ovako: „Zbirka ovih slika može se napraviti tako da daje istoriju života u slikama onako kako je živeo vlasnik, istoriju koja će postojati, dragocenija sa svakim danom koji prođe.“ Ova tvrdnja se svakako može primeniti na ovde predstavljene fotografije koje prikazuju istoriju grada iz druge polovine 20. veka. Neke od ovih fotografija nesumnjivo bi pronašle mesto i u čuvenom američkom časopisu „Lajf“ – kazala je Arađan.

Izložba je organizovana u sklopu obeležavanja 70 godina od osnivanja lista „Zrenjanin“.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak