FOTO-SAFARI U JAŠI TOMIĆU OKUPIO JE MAJSTORE OBJEKTIVA

Iza njih ostaju bogata arhiva i vredna svedočanstva

Netaknuta priroda, zdanja koja je načeo zub vremena, inspirativni modeli i gostoprimstvo – sve to već sedam godina privlači učesnike Foto-safarija u Jaši Tomiću. U nedelju, 9. juna, sedmi put su ga organizovali lokalni portal „NMR info”, na čelu sa Spasom Mladenovskim, i zrenjaninski Foto-klub „CD13”.

Po toplom, letnjem danu mnogobrojni fotografi iz zemlje i regiona pohrlili su u ovo banatsko selo. Brzo su se podelili u grupe prateći modele. Jedni su se uputili ka staroj rimokatoličkoj katedrali, dok je druge put naneo u pravoslavni hram. Park u centru sa bogatim zelenilom imitirao je šumu u kojoj se skrila indijanska princeza. U stopu za njom išli su „lovci” dobrog oka sa objektivima.

Stari železnički magacin poslužio je za kadrove kao iz horor filmova. Oni najhrabriji uslikali su Penivajza, strašnog klovna iz mašte Stivena Kinga. Zapravo, to je bila Darja Prokopjeva, koja se majstorski kostimirala.
– Svake godine se trudimo da ponudimo nešto novo što se tiče modela. Treća je godina kako kreacije radi naša Daša Prokopjeva. Sa mužem Jurijem, profesionalnim fotografom, došla je u naše mesto – objašnjava Srđan Karanović, jedan od organizatora Foto-safarija. Dodaje da učesnici vole retro stil koji Jaša nudi.

– Interesantne su i naše dve crkve, bogate nošnje Kulturno – umetničkog društva i jedinstvena priroda. Događaj je takođe posebna prilika za druženje. Pohvaljujem meštane, dobre domaćine koji će ugostiti svakoga ko se nađe u selu – navodi Karanović.
Manifestacija je prevazišla lokalne okvire, budući da okuplja više od stotinu učesnika iz zemlje i regiona. Redovni su gosti iz Rumunije i Severne Makedonije.

Među ovogodišnjim učesnicima su i polaznici škole fotografije Pavla Taborošija, mastera kamere i fotografije, i Jovana Njegovića Drndaka, urednika fotografije u „Zrenjaninu”. Kako ukazuje Taboroši, ovo je sjajna prilika da se upoznaju stari majstori i od njih „krade zanat”.
– Priča koju mogu da čuju na časovima je jedno, a praksa drugo. Svako od učesnika ima svoj senzibilitet i šta ga privlači. Važno je videti kako se jednom motivu može pristupiti iz više uglova. Naši polaznici donose moderne i drugačije poglede na svet koji, inspirisani starim načinima, dobijaju posebnu draž – objašnjava Taboroši.

Među gostima se našao i Gordan Pomorišac iz Beograda, majstor fotografije Foto-saveza Srbije. Ovom vrstom umetnosti počeo je da se bavi 1961, a izlagao je na više od 400 grupnih i tri samostalne izložbe. Sin je čuvenog Modošanina, slikara Vase Pomorišca. Posebno mu je bilo drago kada je u rustičnoj rimokatoličkoj bogomolji ugledao ikonu Uspenja Presvete Bogorodice, delo svog oca.

– Kao savezni instruktor navikao sam da držim kurseve mladima. Među njima ima dosta dobrih fotografa. Mislim da ovakvi događaji nisu prilika za učenje, jer niko nikog ništa ne pita, već ljudi slikaju onako kako misle da treba. Razmenjuju se zanat, likovnost i odnos prema slici. Posle safarija će se održati izložbe, što je najvažnije. Za Jašu Tomić je bitno da posle svega ostaje ozbiljna dokumentacija o tome kako je bilo u datom periodu – konstatuje Pomorišac.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović

  • FOTOGRAFI U OBJEKTIVU
    Rajko R. Karišić održao je tokom skupa promociju knjige „Fotografi u objektivu”. U njoj su sabrani portreti domaćih i stranih autora, među kojima su i Zrenjaninci: Tibor Arva, Pavle Taboroši, Jovan Drndak Njegović, Vladeta Milojević, Svetozar Gunić i Dragan Leleš.
    Tom prilikom Karišić je uručio grafike nekima od prisutnih: Želimiru Gvojiću, Dušanu Živkiću, Spasu Mladenovskom, Milanu Mariću, Draganu Kezmiću, Gordanu Pomorišcu.