NEKADAŠNJI ĐACI PRVE, DRUGE I TREĆE GIMNAZIJE ZAJEDNO PROSLAVILI 50 GODINA MATURE

Ždralovi su opet doleteli

U nezaboravnu priču o ždralovima, što se iz mladunačkog jata razlete nebeskim prostranstvima i nestanu nekim, samo njima znanim putevima, da bi nepogrešivo u određenim vremenima ponovo doleteli na prostor svog odrastanja, što im se neraskidivo uplelo u životno trajanje – vratila nas je jedna maturantska bajka…
Tako je ovu, po mnogo čemu neobičnu i posebnu, generaciju gimnazijalaca rođenih 1955. godine, pre 20 godina, opisao novinar-hroničar lista „Zrenjanin” Momčilo Stojkov, tada povodom proslave 30 godina mature.

SEĆANJA NA MLADOST
Ti isti ždralovi su sve ove godine i decenije nastavili da lete, još uvek širom raširenih krila, da bi ponovo, posle 50 godina od završetka Gimnazije, sleteli u svoje gnezdo, na prostor svog odrastanja i sazrevanja. Iako je prohujalo vreme ostavilo po malo tragova i ožiljaka na njihovim licima, zagrljaji i osmesi puni radosti iskazani prilikom njihovog jubilarnog susreta i dalje su bili dominantni. Bila je to da prilka da se sa zadovoljstvom prisete svojih gimnazijskih dana, zgoda i nezgoda, bezazlenih nestašluka, prvih ljubavi, buntovničkih iskoraka kojima su mislili da menjaju svet na bolje, ali uvek sa svešću da se u školi stiče znanje i vaspitanje.
Izdržali su sve probe i iskušenja vremena. Kako je svojevremeno rekao jedan od slavljenika, „sačuvali smo dušu i široko srce”, i nastavio „ako se bogatsvo i uspeh meri i drugim, pravim vrednostima, na primer, brojem prijatelja, a to smo svi mi ovde, onda smo mi bogata, uspešna i srećna generacija!”
Priča i žagor koji su toga 26. maja 2024. isijavali osmeh i radost u njihovim susretanjima, istovremeno su ih potakli da se sa setom i najvećim poštovanjem prisete svojih školskih drugova, profesora i direktora sve tri gimnazije koji nisu više sa njima.

SUSRET ZA PAMĆENJE
Poštujući tradiciju, svoje sabranje započeli su školskim časom u dvorištu i učionicama Gimnazije, a nastavili svečanom akademijom u Baroknoj sali gradske kuće. Da bi to akademsko veče ostalo za pamćenje, pobrinuli su se hor Muzičke škole, koji je sa svim prisutnim gimnazijalcima otpevao đačko-studentsku himnu „Gaudeamus igitur”. Učenice Zrenjaninske gimnazije priredile su dva recitala. Događaj su oplemenili glumac Jovan Torački i solistkinja hora „Žene mironosice” Mirjana Mladenović uz gitarsku pratnju Mihaila Mladenovića.
Poseban pečat Akademiji, uz suze i aplauze, dali su prisutni profesori: Ana Varga Đurić, Dara Gavrilović, Slavka Bakalov, Branislav Popov i Ivica Petrov. Slavljenike je u nadahnutom obraćanju pozdravio direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković i nekadašnja učenica Prve gimnazije Nada Bodiroga Mraković, koja je, između ostalog, naglasila: „Gledajući u budućnost, nadamo se da će sledeći put kada se okupimo biti još priča za deljenje, još uspeha za proslavu i još života za življenje”.
Nakon Akademije, slavlje je nastavljeno u hotelu „Vojvodina” do ranih jutarnjih sati, čime su potvrdili da je još mnogo vremena i radosti pred njima.

Milan M. Zečar
Foto: „AS”