FOTOGRAFIJE OŽIVLJAVAJU SEĆANJA NA DAVNO PROŠLE DANE I PERIOD KOJEG VIŠE NEMA

Pogled na Zrenjanin zaustavljen u vremenu

Grad na obalama Begeja, nekada Veliki Bečkerek, jedno vreme Petrovgrad, a danas Zrenjanin, menjao je svoj izgled. Nekada brže, nekada sporije prilagođavajući se zahtevima modernog doba.
Strogi centar, odnosno Trg slobode, po kojem je prepoznatljiv, nije izgledao kao sada. Bilo da su ga krasili spomenici znamenitim ličnostima, zelenilo ili fontane, bio je i ostao glavno stecište Zrenjaninaca i njihovih gostiju. Mesto održavanja najvažnijih događaja i kulturnih manifestacija.
Nekadašnje lice Grada sve više bledi. Ono bi, da nije magične moći fotografije, palo u zaborav. Bogata i još uvek u potpunosti neistražena arhiva lista „Zrenjanin” brižljivi je čuvar ovog blaga koje „izvlači na svetlost dana”, i evocira uspomene na jedno vreme kojeg više nema. Ukazuje na Zrenjanin – industrijski centar sa fabrikama koje su bile poznate širom bivše Jugoslavije, na pune rafove u dućanima, pijacama…
Podseća na sugrađane koji su leti i zimi užurbano išli na svoja radna mesta, mnogi od njih doterani, elegantni, obučeni po poslednjoj modi.
Mali most je bio atrakcija, posebno onima željnim avanture, koji se nisu libili da sa njega skaču u Begej. „Most na suvom” danas nema funkciju i deo je tzv. Muzeja destrukcije. A kako je tada, „zarobljen” skelama, izgledao svedoče fotografije.
M. Malbaški
FOTO: ARHIVA LISTA „ZRENjANIN”