„SUMRAK BOGOVA” ODUŠEVIO DOMAĆU PUBLIKU: Gromoglasan aplauz i ovacije

Trebalo je da prođe nešto više od godinu dana da najbolja predstava 2019. po izboru nedeljnika NIN, u izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, gostuje i pred zrenjaninskom publikom. „Sumrak bogova“, delo nastalo po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija (1969) o usponu i propasti Ašenbekovih, bogate porodice industrijalaca, napisao je hrvatski pisac Ivor Martinić, a režrao Jagoš Marković.
Od trenutka kada je izgorela zgrada Rajhstaga pa sve do ozloglašene Hitlerove čistke političkih neistomišljenika u „Noći dugih noževa“ komad prati propadanje i sukobe unutar nacističkog društva, sagledane, pre svega svega kroz sliku moralne degradacije jedne elitne porodice i njihovog ponašanja u novim istorijskim okolnostima.
U komadu koji je odigran 29. maja na sceni Kulturnog centra svoje glumačko umeće pokazali su Slobodan Boda Ninković, Pavle Pekić, Vladan Milić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić, predvođene maestralnom Brankom Katić i Isidorom Simijonović kojima su poverene dve najzahtevnije uloge.
– Nije prvi put da gostujem u Zrenjaninu, na sceni Kulturnog centra. Bilo je to pre tri godine kada smo igrali „Jami distrikt“, predstavu Kokana Mladenovića. I dalje pamtim veoma jaku reakciju i podršku publike koja nije ni ovog puta izostala. Aplauz je bio katarzičan. To znači da im se predstava dopala, a i nama, glumcima, je dobar „feedback“. Veoma je važno da su prepoznali važnost tematike i težinu priče koju smo izveli – rekla je malada i talentovana glumica Isidora Simijonović, i dodala da uživa svaki put kada poseti naš grad koji po njoj ima posebnu atmosferu.
Poverena joj je uloga Martina, mladića koji pod uticajem porodice i društvenih okolnosti doživljava preobražaj i postaje nacistički vojnik na sve spreman.
Prema njenim rečima svaka predstava svoj puni smisao dobija tek kada napusti matično pozorište i grad, kada je vidi što veći broj ljudi, jer tek tada počne da „živi“.
Branka Katić oduševila je publiku ulogom barunice Sofi, hladne aristokratkinje, koja uporno, i bez kompromisa gura svog ljubavnika Fridriha ka moći i usponu.
– Nisam prvi put u Zrenjaninu, naravno, i ovde imam dosta prijatelja. Grad je lep, znam dosta divnih ljudi, volim vašu Peskaru, ali mi je žao što nailazite na mnoštvo problema kao što je pijaća voda i izgradnja gumare – poručila je Branka Katić.
Jovo Maksić bio je bezrezervno hladan i odlučan u predstavljanju Konstantina, drugog nećaka barona Joakima fon Ašenbeka. Maksić je publiku osvojio mnogim dramskim i TV ulogama, posebno likom Koste Govoruše u seriji „Kosti“ Nikole Pajakovića.
– Pre svega sam prijatno iznenađen gradom, jer svako mesto na mene ostavi poseban utisak.
Lično sam prezadovoljan. Gromoglasan aplauz i reakcija zrenjaninske publike govore koliko je svima nedostajalo pozorište i predstave. Tu energiju smo osetili i u drugim mestima širom Srbije u kojima smo gostovali. Već mesec dana „Sumrak bogova“ igramo u matičnom BDP-u, u da tako kažem „normalnijim uslovima“ i to nas posebno raduje – rekao je glumac Jovo Maksić kojeg očekuju nove uloge.

M.Malbaški
Foto: Bojan Stanulov