FUDBALSKA TRADICIJA U ZRENjANINU SE NEGUJE I POŠTUJE

Da se elita vrati u Karađorđev park

Srpskom fudbalu nedostaje Proleter, a Zrenjanin je veliki grad kome je potreban klub u Super ligi i reprezentativni stadion – rekao je Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS
Svečanom sednicom Fudbalski savez grada Zrenjanina (FSG) obeležio je 100 godina postojanja, kao i 130 godina od kada je u našoj sredini odigrana prva fudbalska utakmica. Uz predstavnike klubova, zaslužne fudbalere, bivše i sadašnje fudbalske radnike i trenere, Skupštini su prisustvovali i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Marko Pantelić, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS i Miodrag Cvetić, generalni sekretar FS Vojvodine.


Uporedo sa Državnim loptačkim savezom tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1919. godine formirana je i Velikobečkerečka fudbalska župa, a osnivači su bili klubovi Soko i Viktorija, koja se 1920. uključila u Banatsku ligu. Potom su stvarani Vašaš, Sloga, Zidar, Borac, Slavija, Švebiše i drugi, pa se već 1922. stvaraju uslovi za gradsko takmičenje. Savez se transformisao u više navrata, a najbitnije su promene nakon Drugog svetskog rata. Od 1972. godine Savez je samostalan sa odrednicom opštinski, u međuvremenu su mu priključeni klubovi sa teritorije Sečnja, a od 2008. nosi današnji naziv.
– Slavu Saveza proneo je Proleter, koji je na večnoj posleratnoj listi drugoligaških takmičenja SFRJ zauzeo prvo mesto. Ukupno su fudbaleri iz našeg saveza odigrali 237 utakmica u svim reprezentativnim selekcijama i postigli su 73 gola – rekao je Miran Pantelić, sekretar FSG Zrenjanin.
N. M.

Opširnije u štampanom izdanju