FUDBALSKI JUBILEJI: VEK POSTOJANJA GRADSKOG SAVEZA I FK RADNIČKI ZRENJANIN

Igra loptom osvojila Banaćane

Ovog proleća fudbalski Zrenjanin obeležiće tri vredna jubileja. FK Radnički Zrenjanin će napuniti stotinu godina postojanja i rada, a istu godišnjicu proslaviće i Fudbalski savez grada Zrenjanina. Uz to, fudbalske organizacije će proslaviti i 130 godina od početka fudbalske igre u našem gradu.
Radnički Zrenjanin os­novan je 11. maja 1919. godi­ne, a prvo ime Kluba bilo je Vašaš. Osnovali su ga velikobečkerečki radnici, pa je zbog političkih okolnosti u tom periodu često bio pod prismotrom policije, a rad mu je u više navrata zabranjivan. Zato je 1922. godine promenio ime u FK Slavija. Klub je preimenovan i 9. avgusta 1926. godine kada je poneo ime koje i danas nosi.

Vašaš je bio član Banatske lige, a potom je igrao u prvenstvima grada i u periodu između dva rata. Nakon Drugog svetskog rata Radnički je bio mesto okupljanja najboljih fudbalera grada, ali su 1947. godine igrači „dati” novoformiranom Proleteru.
Povratak na stare staze uspeha čekao se do 1962. godine kada postaje član severne grupe Srpske lige. U periodu nakon 1970. Klub je neprekidno više od dve decenije bio član Vojvođanske lige, po čemu je rekorder u tom rangu takmičenja. U protekle dve decenije Radnički je bio član Srpske, Vojvođanske i Područne lige, a treću sezonu zaredom stabilan je srpskoligaš.
Samo tri nedelje pre osnivanja Radničkog, 22. aprila 1919. godine, počela je sa radom Velikobečkerečka fudbalska župa. NJeni osnivači su bili klubovi Soko i Viktorija. Povodom osnivanja Saveza odigrana je utakmica u kojoj je je Soko pobedio rezultatom 3:2. Gradski list „Torontal” zabeležio je detalje sa tog događaja.
Savez je podstakao osnivanje novih klubova, pa ih je u gradu 1922. već bilo šest (Slavija, Obilić, ŽSK, Kadima, Borac, Švebiše) i igrali su ligaško takmičenje. Dalja organizaciona promena sledi na Skupštini Jugoslovenskog nogometnog saveza u Zagrebu, 1930. godine, kada je odobreno formiranje dva nova podsaveza, sa sedištima u Novom Sadu i u Velikom Bečkereku. Transformacije su sledile i od 1945. godine. Postojao je Fudbalski centar Zrenjanin, potom su formirani podsavezi, pa su unutar njih organizovani opštinski savezi.
Od 1972. godine zrenjaninska fudbalska organizacija bila je ponovo samostalna kao FSO Zrenjanin. Od 2008. zbog dobijanja statusa grada, promenjen je naziv u FSG Zrenjanin. U gradskom Savezu najavljuju da će obeležavanje jubileja upriličiti nakon završetka aktuelne sezone.

 

N.M.