GIMNAZIJALCI NIŽU USPEHE: Albert prvi, a Imolа drugа na takmičenju iz mađarskog jezika

Na Republičkom takmičenju iz mađarskog jezika, koje je održano 6. maja u Subotici, učenici Zrenjaninske gimnazije postigli su zapažene uspehe. Albert Makan osvojio je prvo mesto, dok je Imola Kovač drugoplasirana. Oni su maturanti, učenici 4/8 razreda, a mentorka im je profesorica mađarskog jezika Kornelija Kapuši. Talentovanim učenicima i njihovoj mentorki čestitao je na uspehu Milan Radaković, direktor Gimnazije.

– Takmičenje je bilo veoma zanimljivo. Nisam se nadala ovako velikom uspehu uzevši u obzir da se nisam mnogo spremala. Mađarski je moj maternji jezik, vladam gramatikom i pravopisom tako da nisam morala previše da se spremam. Volim podjednako prirodne i društvene nauke, a nakon Gimnazije razmišljam da upišem Medicinski fakultet, odsek logopedije – kaže Imola Kovač.

Prema rečima direktora i mentorke, Albert Makan je nakon ovog uspeha postao ozbiljan kandidat za učenika generacije. Od prvog razreda učestvuje na mnogim takmičenjima sa veoma zapaženim uspehom. Na Republičkim takmičenjima tri puta je bio prvi i jednom treći.

– Volim svoj jezik i rado učestvujem na svakom takmičenju koje se ukaže. Osim uspeha, uvek su tu lepa sećanja koja se ponesu i pamte, a posebno pamtim prijateljstva koja se sklapaju. Pošto uskoro završavam Gimnaziju planiram da upišem softversko inženjerstvo. Ako ne uspem, tu su i druge interesantne oblasti iz informacionih tehnologija koje me zanimaju – izjavio je Albert

Nijedan uspeh se ne može postići bez dobrog koordinatora i profesora koji će svoje slobodno vreme posvetiti pripremi đaka.

– Naši učenici su na takmičenju predstavljali naš grad, mađarsku nacionalnu manjinu i Gimnaziju na najbolji način. Svakako smo ponosni na ovaj uspeh – rekla je Kornelija Kapuši, nastavnica i mentorka.

M.Malbaški