NA ČASU PREDUZETNIŠTVA: Kako biti uspešan u biznisu?

Preduzetništvo je uključeno u naš srednjoškolski sistem obrazovanja – većina učenika srednjih stručnih škola ima ovaj predmet u završnoj godini školovanja. Na časovima, predavači su bili preduzetnici. Tako je gost u odeljenju konobara bio vlasnik picerije, kod kuvara vlasnik firme za ketering, kod ekonomskih tehničara knjigovodstvena agencija, kod elektrotehničara automatike i elektronike vlasnik IT firme… Gosti na časovima, a ukupno ih je bilo 33, gotovo svi su svoje firme osnovali uz podršku programa za samozapošljavanje.

– Podrška preduzetništvu i doprinos unapređenju društvene klime u korist preduzetništva jedna je od aktivnosti zrenjaninske Filijale za zapošljavanje, kako kroz realizaciju programa za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, tako i pri organizovanju drugih aktivnosti u saradnji sa partnerskim organizacijama. U odeljenja maturanata srednjih stručnih škola, na časove Preduzetništva dovodili smo preduzetnike, koji su, iznoseći svoja preduzetnička iskustva, praktično ilustrovali ono što se u ovom predmetu uči: kako su došli do poslovne ideje, kako se ideja razvijala, kako se registruje firma, o problemima sa kojima se suočavaju – kaže Aleksandra Štrbac, savetnik za karijerno vođenje u zrenjaninskoj filijali zapošljavanja. – Ova aktivnost je timska: iz baze podataka programa za samozapošljavanje, preduzetnike je predlagala savetnica za razvoj preduzetništva Sonja Radun.

Jedan od poslednjih časova održan je juče u ETŠ „Jovan Trajković”. Gost budućih ugostitelja bio je Miloš Onđoš, vlasnik picerije „Montesito”. On je prisustvovao času koji je držala profesorka ekonomske grupe predmeta Lidija Kovački.


M. B.