GIMNAZIJALCI NIŽU USPEHE: Mila Vukobrat najbolja iz istorije, Senka Daruši iz srpskog i latinskog jezika

Zrenjaninska gimnazija je protekle nedelje bila domaćin republičkog takmičenja iz istorije. Mila Vukobrat iz Zrenjanina, učenica 2/5 odeljenja opšteg smera osvojila je prvo mesto, a pomoć i podrška bio joj je mentor, profesor istorije, Rako Tomović. Senka Daruši iz Elemira, učenica 1/9 odeljenja prirodnomatematičkog smera uz pomoć svoje mentorke Vere Radišić osvojila je drugo mesto iz latinskog na republičkom takmičenju održanom 19. maja na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti održanom u Tršiću, Senka je takođe osvojila drugo mesto, a mentorka joj je bila Nataša Korovljev, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Za ovo takmičenje neophodno je puno dodatnog rada i truda. Gradivo koje je predviđeno razlikuje se od onoga koje se predaje na redovnim časovima. Zato smo se odlučili na dodatne časove pored redovnih koje predaje profesor Rajačić. Moram da naglasim da je Senka došla sa izuzetnim znanjem iz osnovne škole tako da su pripreme tekle izuzetno lako – kaže profesorica Nataša Korovljev i dodaje da je Senka bila u istoj kategoriji sa đacima filoloških gimnazija, što govori o ozbiljnosti samog takmičenja.

Senka se takmiči i osvaja nagrade još od osnovne škole. Kaže da voli književnost, а posebno gramatiku.

Zahvalna sam svojoj mentorki na pomoći i pripremama koje su trajale celo polugodište. Radila sam u školi, ali i kod kuće uz materijal koji mi je profesorka davala, a to su univerzitetski udžbenici – dodaje Senka Daruši.

Profesor Rako Tomović pohvalio je svoju učenicu Milu Vukobrat istakavši, pre svega, njenu sistematičnost i povezivanje činjenica što je za istoriju najbitnije.

– Nije mi prvi put da učestvujem na takmičenjema iz istorije, ali je svakako najveći uspeh. Dugo sam se pripremala i radila. Samo gradivo na takmičenju ne mora da bude slično sa onim što smo učili. To mogu biti istorijski izvori, nove informacije koje se usvajaju, povezivanje, analiza događaja, bitaka. Velika podrška mi je bio profesor Tomović kojem se najiskrenije zahvaljujem – rekla je Mila Vukobrat.

Uspešne učenike primio je i čestitao direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.

M. Malbaški