GLUMAC IVAN ĐORĐEVIĆ DŽUDI O „IGOROVIM DANIMA”, NOVIM ULOGAMA, MATIČNOM TEATRU

Zahvalan sam što sam bio deo Torbičinog sveta

Oživljavajući najrazličitije likove na velikom platnu, u serijama, posebno na „daskama koje život znače” nebrojeno puta je dokazao da za njega prepreke ne postoje i da je vrhunski profesionalac. Od prvog ostvarenja u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” pa sve do misterioznog „viteza pravde” Zoroa u „Tajkunu”, brilijantne uloge, Zrenjaninac Ivan Đorđević Džudi uvek ima „pune ruke posla”.
Tokom skoro dve decenije duge karijere radio je sa mnogim rediteljima, glumcima, scenaristima. Sarađivao je sa svetskim imenima kao što su Ralf Fajns, Džerard Batler, Vanesa Redgrejv (film „Koriolan”) i Samanta Morton. Publika je uživala gledajući ga u „Ubicama moga oca”, zatim u ostvarenjima „Vere i zavere” „Santa Maria della Salute”, „Čizmaši”, „Žene sa Dedinja”, „Zaspanka za vojnike”, „Pet”.
Poduži je spisak pozorišnih uloga u kojima se obreo. Govoreći o njima, izdvaja se lik Don Žuana, izveden u istoimenoj predstavi Igora Vuka Torbice, rađenog po motivima neprevaziđenog klasika – Molijera. Upravo mu je ta rola donela „Zoranov brk”, nagradu za najboljeg glumca na „Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru.
Ulogom najpoznatijeg filmskog i književnog zavodnika Đorđević će dati omaž velikom reditelju i „princu teatra”. Pozorišna manifestacija „Igorovi dani” održaće se od 24. do 30. januara u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Beogradu. Biće izvedeno pet njegovih najboljih komada, između ostalih i zrenjaninski „Don Žuan”. Sa Ivanom Đorđevićem Džudijem razgovaramo o učešću na pomenutom Festivalu, ulogama, stanju u matičnoj kući.

Foto: Vojislav Danilov „Novosti”

Sa Igorom Vukom Torbicom sarađivao si na „Don Žuanu” i „Carstvu mraka”. Koliko je za tebe to značajno? Kako gledaš na „Igorove dane” i da li će oni postati tradicija?
– Nikada nisam ni u najluđim magnovenjima od snova pomislio da će se održavati festival, defile, revija predstava koji će se zvati „Igorovi dani”. Ali eto, ovih dana počinju i sve mi to sada izgleda baš kao što sam i rekao, magnovenje. Pomešane su mi emocije i ne mogu da razlučim kako se osećam. Zahvalan sam što sam bio deo njegovog sveta, njegove imaginacije, ustrojstva. Zahvalan sam što sam stvarao i družio se sa čovekom, koji je u ovim sumanutim i besmislenim vremenima držao do svoje reči, principa i obraza. Malo je takvih ljudi, gotovo da i ih i nema.
Gde god da krenem, i dok je bio sa nama, sa velikim ponosom sam isticao da igram u njegovim dvema predstavama. Ne samo da se nadam, nego ću i insistirati da to postane tradicija. Ako ikako bude moguće zalagaću se da se Igorova ostvarenja igraju na svim scenama na kojima je stvarao, jer je bio čovek koji nije poznavao i priznavao granice kada je reč o teatru. Slava mu i veliko hvala!

Koliko je značajno što će i ansambl zrenjaninskog Pozorišta učestvovati i što se upravo taj komad našao u pet odabranih?
– Neizmerno mi je žao što se neće igrati sve Igorove predstave. Ostaje nada za sledeću godinu. „Igorove dane” ne bih nikako mogao da zamislim bez „Don Žuana”, njegove prve institucionalne predstave. Žao mi je što se Festival ne održava u Zrenjaninu. Možda se to i desi naredne godine.

Koji su to novi projekti u kojima ćemo moći da te gledamo?
– Završavam novi film Mladena Đorđevića, „Prvi maj”. To je njegov drugi igrani film koji je podržao „Euroimaž”, najznačajni fond evropske kinematografije. Radim na par serija i nadam se nekoj dobroj ulozi u teatru.

Zrenjaninsko Pozorište je dobilo novo rukovodstvo i otvorilo vrata mladim glumcima i rediteljima. Koliko će te promene uticati na kvalitet predstava?
– Mladi su puni entuzijazma i elana. Možda im manjka malo smelosti i bezobrazluka. Svakako navijam za njih, jer oni sada predstavljaju moju matičnu kuću. Kao i uvek, ponovo koristim priliku da apelujem na gradske čelnike da obrate pažnju na najstariju salu u zemlji i na ansambl koji ima ogroman potencijal. Znam da ne možemo biti prioritet u gradu u kome i dalje nema ispravne vode za piće, u gradu koji uskoro neće imati ni vazduha ali, eto, ne znam, možda onda da pokušamo da stvaramo i imamo što bolje pozorište. Da Zrenjaninci, barem na neko vreme, zaborave na probleme ili čak, nasuprot, da se sa njima suoče, ko zna…

  • IGOROVIH PET VELIČANSTVENIH PREDSTAVA
    Publika će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka” (Narodno pozorište Beograd), „Krvave svadbe” (SNP i Budva Grad teatar), „Don Žuan” (NP „Toša Jovanović” Zrenjanin) „Bakhe” (Narodni teatar iz Bitolja) i „Tartif” (NP Sombor i SNP). Predstava „Don Žuan” je na novosadskoj sceni 26, a na beogradskoj 30. januara.

Miroslava Malbaški