GODIŠNJI PROGRAM ČLANOVA KLUBA ZA STARA I ODRASLA LICA U KULTURNOM CENTRU

Pesmom i igrom za dugovečnost

Da treće životno doba ne protiče samo u penzionerskim danima, žaljenju na starost i bolesti, već da može biti kreativno, zanimljivo i ispunjeno vedrinom, dokazuju članovi Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru u Zrenjaninu. Oni su nedavno održali i godišnji koncert u Kulturnom centru pod nazivom „Sunčana jesen života”.
Publici su se predstavili pesmom, igrom, recitovanjem, dramskim skečevima i folklorom. Prisutne je pre početka programa pozdravila Tanja Živanov, direktorka Gerontološkog centra.

PREVENCIJA DEPRESIJE
– U protekloj godini, Gerontološki centar u Zrenjaninu nastavio je sa politikom dobrog poslovanja. Ove, kao i prethodne realizovan je projekat sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu sa ciljem da se unapredi fizikalna terapija za korisnike domskog smeštaja i zaposlene u našoj ustanovi. Ovde se nećemo zaustaviti. Pokušaćemo da ova vrsta usluge bude dostupna i članovima Kluba – istakla je Tanja Živanov i dodala da je od maja do jula, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova realizovan i projekat prevencije depresije u trećem dobu.
Gerontološki centar sarađuje i sa drugim institucijama i briše generacijske razlike.
– U toku proteklih meseci, pod rukovodstvom Danice Đorđević, rukovodioca vaninstitucionalne zaštite, organizovali smo različite sadržaje, radionice i programe u koje su bili uključeni naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih. Na taj način, nastavili smo da negujemo međugeneracijsku saradnju i solidarnost – kazala je Živanov.
Na sceni Kulturnog centra članovi Kluba izvodili su brižljivo pripreman program, oličen u citatu pisca Meše Selimovića „San je ono što se želi a život je buđenje”, koji je vodila članica Mira Draganov.
Folklorna grupa pod rukovodstvom Vanje Ilijeva predstavila se igrama iz Beličkog kraja, dok je pevačka grupa „Pijanisimo” koju vodi Radovan Markov otpevala splet pesama iz Banata. Dramska sekcija kojom rukovodi Jovanka Đatkov odigrala je odlomak iz predstave „Pa izvol‘te u Sakule” Zorana Petrovića. Da atmosfera bude pomalo šaljiva pobrinuo se aforističar i prozni pisac Vitomir Ćurčin koji je u Beču nedavno nagrađen za svoje aforizme, a Dragutin Zečević je prikazao svoje umeće sviranja na guslama.
Kako je raditi sa penzionerima koji se rado hvataju u kolo ispričao je Vanja Ilijev, rukovodilac folklorne sekcije.

15 GODINA RADA
– Članovi sekcije u kontinuitetu rade bezmalo deceniju i po. Na repertoaru imaju osam koreografija koje se redovno izvode, a po koncepciji pokrivaju sve etno-koreološke oblasti Srbije. Najzastupljenije su koreografije koje su karakteristične za Vojvodinu. Ove godine, kao poslednja koja je postavljena, izvedena je koreografija igara iz Beličkog kraja. Ove igre prostorno pripadaju centralnoj Srbiji, ali kako su migracijama u nekoliko navrata ovi prostori naseljavani dinarskim stanovništvom, odlikuje ih malo čvršći i tvrđi stil igranja, što daje poseban doživljaj i za igrače, ali naravno i za publiku – objašnjava Vanja Ilijev.
U drugom delu programa, koji je bio posvećen Banatu, u saradnji sa dramskom trupom, folklorna sekcija je upotpunila program, izvođenjem nekoliko banatskih igara i pesama. A sam blok je otvorila izvorna pevačka grupa „Seferini” sa pesmom „U gospođa Mare” koja je ostavila poseban utisak na brojnu publiku.

  • ČLANOVI FOLKLORNE SEKCIJE:
    Duško Đuričin, Veronika Čikoš, Milka Kuridža, Voja Nešić, Julijana Veskov, Milica Blagojević, Slavna Jevremov, Gojko Aleksić, Jelica Virijević, Smilja Stojić, Milanka Vuković, Milka Lazić, Drago Kozina, Zlata Bogaroški, Jelena Bursać, Dragiša Babin, Katarina Suvačarov, Paja Žebeljan, Svetlana Filipović, Aranka Novakov, Olivera Karan, Mica Stefanović, Joca Komenov i Jovanka Milišić.

 

  • PISCI, RECITATORI…
    Biljana Grosin, Vitomir Ćurčin, Miodrag Zečević, Rosa Marjanović, Milena Radlovački, Slavica Popov, Slavna Jevremov i Vlasta Momirov.

M. Malbaški