GODIŠNJICA STRADANJA BANATSKIH JEVREJA

Da se više ne ponovi

Pre početka Drugog svetskog rata u Banatu je živelo 4.113 Jevreja, a u našem gradu oko 1.300. Imali su svoju opštinu, biblioteku i bogomolju. Bili su ugledni i čestiti građani, bogati trgovci, ali i prvi na udaru tokom pljački i hapšenja. Ovo su samo neki od podataka na koje je ukazano tokom komemoracije održane u petak, 17. avgusta, prilikom obeležavanja 77. godišnjice od deportacije banatskih Jevreja.
Najpre su venci pušteni u Begej, pošto su Jevreji rekom, šlepovima odvoženi u smrt u koncentracione logore. Potom je održana akademija u salonu Narodnog muzeja, a izložba „Jevreji u Prvom svetskom ratu” otvorena je u Malom salonu.
– I danas, 77 godina kasnije, sa poštovanjem stojimo iznad reke kojom su naši sugrađani odvedeni u nepovrat. Počast im odajemo sećanjem, a poruka ovog skupa budućim naraštajima je da zlo mora iz korena da se odstrani, ne bitkama i ratovima, već svojim ličnim ponašanjem i zalaganjem za bolje sutra – kazala je, između ostalog, Ljiljana Popov predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.
M. MALBAŠKI
Opširnije u štampanom izdanju