GORAN MARINKOVIĆ, KC ZRENJANINA, O BOGATOJ PRODUKCIJI, NAGRADAMA, POSETIOCIMA…

Kvalitetom su privukli partnere, posetioce i žirije

Kulturni centar (KC)Zrenjanina – Dom mladosti, kako ga pamte sugrađani iz nekog drugog vremena, organizator je najviše programa u gradu tokom godine. U ovom centru okupljanja sugrađana i gostiju ima mesta za ljubitelje svih vrsta umetnosti, organizacije, udruženja, kulturno-umetnička društva.
Većina programa je besplatna, a ako su u pitanju komercijalni, organizatori se trude da ulaznice budu primerene posetiocima. Kulturni centar Zrenjanina je i suorganizator brojnih prestižnih događaja… O tome razgovaramo sa direktorom Goranom Marinkovićem.

Šta izdvajate u ovogodišnjim programima ustanove na čijem ste čelu?
– Već šest godina sa našim partnerima, na ponos našeg grada – „grada horova”, realizujemo Horski festival „Slobodan Bursać”. Ovogodišnji je, po našem mišljenju, bio najkvalitetniji i najraznovrsniji. Mnogobrojni zrenjaninski horovi prikazali su zavidan nivo, a ugostili smo i horove iz inostranstva, u čijim koncertima je uživala naša publika. Saradnja sa školama i društveno odgovornim firmama je jedan od prioriteta našeg delovanja, a najbolji primer je Dečji kviz „Supersu”. „Persu marketi” su prepoznali dobru ideju u kojoj, kroz popularisanje znanja i takmičarskog duha kod mladih generacija želimo da motivišemo naše najmlađe da učenjem i dobrim znanjem mogu da osvoje vredne nagrade…

Uspeli ste da uspostavite i odličnu saradnju sa privatnim sektorom…
– Tako je. Naš kvalitet rada zainteresovao je i privatni sektor da budu deo naše porodice. Osnovan je Klub prijatelja na inicijativu kompanije „Persu” koja je donator naših programa. Sa njima smo prošle godine potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kako bismo unapredili, kako kvalitet programskih sadržaja, tako i infrastrukturu i vizuelni identitet Kulturnog centra. Ove godine smo uspeli, uz pomoć Grada i „Persua”, da popravimo centralnu klimu. Sanirali smo i ravan krov, završili limarske radove i deo kosih površina krova. U planu je da se sanira i plato ispred samog ulaza.||

Ugostili ste i ambasadore, i domaću i inostranu publiku…
– Zahvaljujući saradnji sa ambasadama drugih država, građani Zrenjanina imaju priliku da se upoznaju sa kulturom i tradicijom mnogih zemalja. Ove godine smo imali zadovoljstvo da ugostimo ambasadore Meksika i Francuske… Svaki posetilac je važan. U vreme kada je publika „bombardovana” raznim i mnogobrojnim sadržajima, zaista je uspeh održati kontinuitet dobre posete. Negovanje i razvoj publike je jedan od naših prioritetnih ciljeva i u skladu sa tim uputili smo inicijativu ministarstvima kulture i prosvete da zajedno pokrenemo i realizujemo „lektiru” za pozorišnu, likovnu, filmsku i muzičku umetnost i u osnovnim i srednjim školama… Inače, godišnje imamo više od 100.000 posetilaca, lane 125.000.|

Tokom godine su u Kulturni centar stizale brojne vredne nagrade.
– Gradski dečji hor Kulturnog centra proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika dečjeg festivala FEDEHO. Regionalni, osmi, festival horova dece i mladih FEDEHO 2019. održan je od 15. do 18. maja u Dečjem kulturnom centru Beograda, takmičilo se 20 dečjih horova, od kojih je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina ovenčan ovom prestižnom nagradom i doživeo je veliki uspeh. Dirigentkinja hora je mr Senka Milisavljević.
Na 13. Festivalu izvornih grupa pevača Srbije „Pevaj Srbijo” u Aranđelovcu, u organizaciji Udruženja „Sretenjska svitanja” iz Ranilovića, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina „Filigran” je nastupila u konkurenciji od 50 pevačkih grupa i više od 400 učesnika. Članice grupe „Filigran” su sa pesmom iz okoline Užica (Zapadna Srbija) „Čuvala sam goveda” osvojile treće mesto u kategoriji ženskih pevačkih grupa.

Brojni su programi koje realizujete na letnjoj kulturnoj sceni.
– U saradnji sa našim partnerima, već nekoliko godina realizujemo kolažni program u Gradskoj bašti, pod nazivom „Banatska bajka”. Karavan „Banatske bajke” posetio je desetak naseljenih mesta. Pružamo logističku podršku svim gradskim manifestacijama tokom leta, kao što su „Korzo fest”, „Vudstok” i druge.
Branka Jajić