GOTOVO SVAKOG LETA DESI SE UTAPANJE NA PESKARI, NAJPOPULARNIJEM GRADSKOM KUPALIŠTU

Apel: kupanje samo na uređenim delovima

Nekoliko hiljada sugrađana dnevno odmara se na plažama Peskare – podatak je sa sajta grada. Poslednjih 12 godina – od kada je najveće jezero Peskare počelo da se uređuje kako bi primilo kupače – ovo kupalište sve je popularnije, ali gotovo da ne prođe godina a da se neko ne utopi. Poslednji je, prošlog petka, nastradao tridesetjednogodišnji mladić D.G. iz Mužlje.
Ponovo su krenule glasine o već čuvenima virovima na Peskari i ostalim opasnostima koje navodno vrebaju u vodama i oko obala ovog jezera. Naši sagovornici navode da je popularno kupalište bezbedno ukoliko se poštuju propisana pravila, ali i da jezero ima svoje specifičnosti o kojima treba voditi računa.

ISKUSTVO RONIOCA
Tri jezera nazvana Peskara, oko pet kilometara od centra Zrenjanina, nastala su usled dugogodišnje eksploatacije peska, budući da je ovaj materijal počeo masovno da se koristi za izgradnju velikih zgrada i kuća.
Kako je nedavno pisao dnevni list „Politika”, posao je počeo da cveta kada je na Peskaru ušao GIK „Banat”, koji je brodicama sa pumpama iskopavao i usisavao pesak. Nakon toga su nastala jezera jer je reč o velikim količinama vode koje su se nalazile pod zemljom, a blizu površine. Stručnjaci tvrde da je reč o vodi koja je povezana sa tiskom, a ovde stiže baš kroz pesak, pa je idealno prečišćena.
To je bio jedan od razloga da se 2007, prema podacima sa sajta Grada, krene sa planskim uređenjem prostora oko najvećeg od ukupno tri jezera na Peskari. Tada je čišćeno dno jezera, sređivana je obala, nasipan pesak i postavljen mobilijar. Svake godine plaža se oprema novim sadržajima – osim suncobrana, tuševa, toaleta, tu su i ležaljke, kafići, tereni i restorani brze hrane, međutim prostor ispod vode jezera ostaje nepoznanica. O njemu najviše mogu reći ronioci.
Dugogodišnji član Ronilačkog kluba „Begej” Goran Kaurić poznaje ovaj teren jer je često učestvovao u izvlačenju tela utopljenih ljudi.
– Njeno dno izgleda kao površina Sahare, sa brazdama i udubljenjima. Konfiguracija je takva da se na primer desi da hodate u vodi na dubini oko metra, i odjednom se pojavljuje ambis dubok pet metara. O tome kupači, posebno oni koji nisu dobri plivači, moraju povesti računa. Druga opasnost jesu odroni, koji se dešavaju i na površini, ali ima ih i pod vodom. To je posebno opasno jer kupača koji se zatekne tu, odron može povući sa sobom – navodi Kaurić, dodavši da je specifičnost Peskare i to što sa dubinom varira temperatura vode.
– Na dnu je između 9 i 11 stepeni. Sa druge strane, gornji sloj vode je mnogo topliji – iznosi 20 stepeni pa i više. Tu leži veliki rizik za kupače jer mnogi skaču u vodu a da se pre toga nisu dobro pokvasili kako bi, koliko je moguće, prilagodili temperaturu svog tela temperaturi vode. Kada hladni skočite u vodu, nagla promena temperature vode dovodi do hidrokucije, odnosno vodenog udara kada plivač nakratko izgubi svest. Ne moram da naglašavam koliko je to opasno – objašnjava Goran Kaurić.

SPASIOCI UPOZORAVAJU

Mladić iz Mužlje, prema nezvaničnim informacijama, utopio se u neuređenom delu Peskare u petak, 26. jula, u ranim popodnevnim časovima, a ronioci Žandarmerije pronašli su njegovo telo negde posle 21 časa. U trenutku tragičnog događaja spasilačka služba je bila na predviđenim pozicijama u restriktivnoj zoni delovanja, navodi Jovica Ljubojević, generalni direktor firme „Polar sekjuriti” koja organizuje spasilačku službu na Peskari.
– Nažalost, utapanje se desilo na neuređenom delu kupališta, gde je nemoguća intervencija spasilačke službe – kaže on i dodaje da su spasioci od početka ovogodišnje sezone imali četiri uspešne intervencije spasavanja.
– Najčešće reagujemo zbog dece bez roditeljskog nadzora, osoba u alkoholisanom stanju ili pod uticajem opojnih droga. Svi naši spasioci su prošli zakonsku propisanu obuku nakon koje su imali završna testiranja. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju pravila ponašanja na gradskom kupalištu Peskara i da se kupaju isključivo na predviđenim delovima, koji su vidno obeleženi i pod nadzorom su spasilačke službe – upozorava Ljubojević.
I Goran Kaurić takođe primećuje da je konzumiranje alkohola često uzrok davljenja kupača.
– Ne moraju biti velike količine, čak i dva piva mogu biti kobna jer čovek postane neoprezan i onda može da nastrada. Takođe ima i dosta neplivača koje činjenica da ne umeju da plivaju ne sprečava da rizikuju život ulazeći u dublju vodu – kaže naš sagovorik.

U ZEMLJI VATERPOLO ŠAMPIONA VEĆINA NE ZNA DA PLIVA
Zapažanje iskusnog ronioca otvara još jednu veliku temu – u našoj zemlji veliki broj ljudi ne ume da pliva, a ove činjenice se stide i skrivaju se, što pokazuju i rezultati istraživanja Udruženja „Pobuna Srbija”, koje je preneo dnevni list „Danas”. Istraživanje je rađeno od 24. juna do 2. jula u 10 gradova Srbije na osnovu 2.400 anketiranih do 30 godina starosti, a pokazalo je da čak 63 odsto mladih ne ume da pliva. Kako ističe ovo udruženje, spasioci koji su učestvovali u ispitavanju naveli su da kada čuju frazu „Umem da se održavam na vodi” znaju da se radi o neplivaču.
Zato postoji veliko interesovanje za besplatnu obuku plivanja, koju na zrenjaninskom bazenu u ime „Sport tima” već nekoliko godina vodi Srđan Neškovski, profesor fizičkog vaspitanja. Njegov prvi posao bio je upravo u spasilačkoj službi na bazenu. Kaže za naš list da je umeće plivanja važno pre svega zbog lične bezbednosti.
– Živimo pored dve reke i nekoliko jezera, prema tome, velike su šanse da deca dođu u kontakt sa vodom, na primer na putu do škole, prelazeći mostove, idući uz obalu Begeja – priča on , navodeći i ostale razloge zbog kojih je važno „proplivati”.
– Tokom leta mnogi vole da provode vreme na kupalištima, izletištima pored vode, zatim na splavarenju, jedrenju – što ipak ne mogu neplivači, koji tako bivaju izostavljeni iz društva – kaže Srđan Neškovski. Najvažnije je, naglašava on, to da svi bez obzira na godine mogu naučiti da plivaju. – Za to nikada nije kasno! Plivanje se uči kao i svaka druga veština, neko će savladati brže, a neko sporije. To je donekle i borba sa samim sobom na prevazilaženju straha, u čemu pomaže trener – poručuje naš sagovornik. Kako kaže, na obuku koju vodi dolaze i odrasli sugrađani.

  • GSA: PESKARA JE DOBRO OBEZBEĐENA
    – Žalimo za izgubljenim životom mladog čoveka koji se utopio u Peskari. Prisustvovao sam višesatnom mukotrpnom radu ronilaca koji su tragali za telom utopljenika. Javnost treba da zna da Gradska stambena agencija, koja gazduje ovim popularnim izletištem, ima dobar sistem obezbeđenja kupača sa deset angažovanih spasilaca, od kojih je u svakom momentu četvoro na licu mesta. Oni dežuraju na ograđenim i jasno obeleženim mestima namenjenim za kupanje koja su ove godine proširena. Ovaj događaj morao bi da bude upozorenje svima da se ne kupaju na mestima koja za to nisu određena, da budu sigurni u svoje umeće plivanja i da na ulaze u vodu pod uticajem alkohola – kaže Radiša Dupljanović, direktor Gradske stambene agencije. M. S-n.

Ž. Mišić i M. Maričić