GRAD NA BEGEJU U ZNAKU DEVETE UMETNOSTI: Počeo jedanaesti Festival stripa „Stripolis“

Manifestacija posvećena popularizaciji stripa, poznatoj kao deveta umetnost – Festival „Stripolis“ otvoren je sinoć u Kulturnom centru.
Prvo veče bilo je posvećeno zrenjaninskom stripu. Gosti različitih generacija govorili su iz svog ugla o pogledu na medij i vremenu u kojem su počinjali sa stvaranjem. U Kulturnom centru Zrenjanina (tadašnji „Dom mladosti“) 1981. održana je prva izložba stripa u gradu, a od tada do danas broj autora se mnogostruko uvećao. Svako od njih nosi posebnu stripsku poetiku i deluje na različitim poljima devete i drugih umetnosti. Govorilo se kolika je uloga sredine, grada i kulturnih institucija u svemu tome. Razgovor sa gostima Nikolom Štiklicom, Mirkom Čolakom, Stevanom Subićem i Teodorom Lucić je vodio Branko Đukić, autor projekta “Stripolis” i urednik istoimenog časopisa. U sklopu prve festivalske večeri sa Zoranom Đukanović  razgovaralo se (onlajn) o njegovom dugogodišnjem iskustvu u pisanju eseja, kritika i intervjua sa poznatim strip stvaraocima.
– Ovogodišnji „Stripolis“ je u značajno kraćem formatu nego što su stripofili naučili, ali ništa manje kvalitetan od prethodnih. Odlučili smo da se predstave najeminentniji strip crtači iz Zrenjanina koji rade za najveće strip kuće poput „Serđa Bonelija“, „Marvela“ „Delkura“ „Glenata“ i drugih izdavača. Bilo je interesantno čuti od starijih kako su se nekada održavale izložbe, kako se dolazilo do najpopularnijih strip izdanja, kako se crtalo i radilo, a mlađi su preneli svoja iskustva kako se to danas, u modernom vremenu radi. Iskustvo svih autora koji su se predstavili veoma je dragoceno i publika je imala posebnu priliku da sazna nešto novo, ali i da utvrdi već naučeno gradivo sa prethodnih festivala – rekao je Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa autorskog i internacionalnog stripa „Stripolis“.
U toku festivala u holu Kulturnog centra postavljena je izložba Jugoslava Vlahovića „Flower Power”. Predstavlja ciklus crteža koji je spojio oružje i cveće, a počeo je veoma spontano pre više godina. Danas ova zbirka broji preko 65 radova koji će biti izloženi. Izložba će trajati do kraja septembra. U galeriji ALUZ (u prostoru Narodnog Muzeja) od 17. septembra do 17. oktobra biće postavljena izložba printova Petra Meseldžije “Od strip-kvadrata, do slike”. Po završetku printovi će biti podeljeni ljubiteljima umetnosti ovog autora.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović