GRAD S LEĐA: Nestaju poslednji obrisi šećerane, ostaju obećanja…

03 sta je nestalo secerana nema 0

Nakon krečne peći, rezervoara od 40.000 tona, postrojenja za ispiranje repinih rezanaca, sa horizonta zrenjaninske fabrike u kojoj se od 1910. do 2005. godine proizvodio slatki kristal, nestaje i ogromni mehanizam za preuzimanje korena sa deponije i njegov transport do pogona za preradu. Poput većeg dela mašina šećerane koja je slovila za najstariju u Srbiji, a koju je novosadska „Viktorija grupa” sredinom 2011. kupila od države za nešto više od četiri miliona evra, i ovaj deo opreme, nema sumnje, biće „utopljen” kao staro gvožđe.

02 sta je nestalo secerana nema 1

Viktorija grupa” možda krči dvorište fabrike od približno 26 hektara da bi realizovala projekat koji je njen ondašnji direktor Nikola Vujačić najavio za kraj 2012. godine. Podsećamo, on je javnosti ali i ondašem ministru privrede i direktoru Agencije za privatizaciju, prodavcima šećerane u stečaju, obećao da će „Viktorija grupa” sagraditi fabriku za preradu kukuruza, odnosno za proizvodnju tečnih šećera i skroba. U taj poduhvat ova kompanija je, po njegovim rečima, trebalo da investira 50 miliona evra i naposletku zaposli 150 Zrenjaninaca.

04 sta je nestalo secerana nema1a

Od obećanja menadžmenta „Viktorija grupe”, odnosno fabrike koju su oni nazvali „Viktorija starč” na placu šećerane nakon pet godina postoji samo pogon za proizvodnju peleta od slame. Briketi od žetvenih ostatak, kako su avgusta 2011. govorili čelnici „Viktorija grupe” trebalo je da budu izvor energije neophodne za preradu kukuruza. Koliko su ova obećanja i vizije bile realne svedoče i ogromne količine slame koja truli na placu na kom se do jeseni 2005. godine skladištila šećerna repa prispela sa banatskih polja.

Z. Dedić

06 sta je nestalo secerana nema 2

05 sta je nestalo secerana nema 3a

07 sta je nestalo secerana nema 3b