GRAD ZRENJANIN BEZ JAVNOG TOALETA VEĆ VIŠE OD PET GODINA

Rešenje – ni na vidiku

Ulice poput Pupinove i Gimnazijske su mesta koja se više godina koriste za vršenje nužde u nedostatku odgovarajućih objekata. Nesnosan smrad i nimalo prijatan prizor koji se neretko zatiče u najužem centru grada, a pogotovo tokom letnjih meseci i o datumima velikih manifestacija i masovnih događaja u našem gradu česta je slika.
Tokom koncerata i drugih događaja organizatori obično obezbede mobilne toalete. Osim tada u strogom centru Grada nema ama baš nikakvog toaleta koji bi olakšao situaciju. A prema svemu sudeći, neće ih skoro ni biti, s obzirom da niko u komunalnim i gradskim strukturama koje bi trebale biti nadležne za postojanje javnih toaleta u gradu, nema informacija o eventualnom ponovnom uspostavljanju gradskog ve-cea.
Zbog svega toga, građani su prinuđeni da koriste toalete u javnim ustanovama ili lokalnim kafićima.


Javni toalet u našem gradu ne postoji već više od pet godina, a pre no što je zatvoren za upotrebu bio je raspoloživ najveći deo dana. Iz razgovora sa predstavnicima mnogih javnih službi, stiče se utisak da se o rešavanju ovog velikog problema i ne razmišlja.
Grad Zrenjanin je svojevremeno dao javni toalet na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo” što nam je potvrdila Danijela Tančić, zadužena za odnose sa javnošću u ovom preduzeću.
– Javni toalet je bio u našoj nadležnosti do aprila 2013. godine kada je u dogovoru sa Gradskom upravom zatvoren. Naša obaveza je bila da obezbedimo sredstva za higijenu, da ga održavamo i obezbedimo radnike, kao i da plaćamo struju, vodu i dr. Zatvoren je iz razloga što je bio nebezbedan, a i u lošem stanju su bile električne i vodovodne instalacije – objasnila je Danijela Tančić.
Takođe, iz JKP „Čistoća i zelenilo” je po prestanku rada toaleta, sugerisano da on nije bezbedan za korišćenje zbog opasnosti od urušavanja usled ispiranja zemljišta ispod objekta.


Direktor Javnog preduzeća za urbanizam Jovan Cvetić napomenuo je da se ovo preduzeće ne bavi uređenjem zemljišta. Takođe je objasnio da je parcela na kojoj se nalazi javni toalet predmet sudskog spora. Dodao je i da kada se bude rešavalo pitanje javnog toaleta on sigurno neće biti na sadašnjem mestu već će biti preseljen.
Da Zrenjanin nije usamljen slučaj svedoči situacija u Novom Sadu koji ima četiri javna toaleta, koja opet nisu dovoljna za grad te veličine zbog čega su građani nezadovoljni, a komunalne službe imaju pune ruke posla.
Načelnik komunalne inspekcije grada Zrenjanina Milan Jovanov nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da je objekat 2013. zatvoren zato što je bio nebezbedan. Takođe nam je rekao da on nema saznanja kakva je sudbina javnog toaleta odnosno da li će postojeći objekat biti saniran ili će se eventualno graditi novi.

Ž. M.