GRAĐANI PROTESTOVALI ZBOG VODE: Nadležni da javno izlože problem pijaće vode i postrojenja

– Zrenjaninska voda je gora – ranije je imala boju i ukus, a sada ima i jak miris! Ranije smo kao mogli da je koristimo za kuvanje, a sada ni to. Umesto jednog, kupujemo dva balona dnevno – ko ima – poručio je večeras na protestu „Voda i tačka“ glumac Miljan Vuković, a što su potvrdili i mnogi okupljeni sugrađani. Skup na kojem je izraženo nezadovoljstvo vodom i situacijom oko izgrađenog postrojenja za njeno prečišćavanje počeo je kod Mosta na suvom, a završen je šetnjom do zgrade JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Okupljenim Zrenjanincima obratio se novinar iz Novog Sada Igor Mihaljević, poručivši im da se sami u svojoj zajednici moraju izboriti za zdravu pijaću vodu.

– Vaša sreća, zdravlje, život uopšte, nisu u generalnom planu moderne, napredne Srbije. Budite uvereni da vam niko neće pružiti ruku. Najbolje je bataliti visoke politike i teorije zavere i baviti se najvažnijim stvarima – vazduhom, zemljom i vodom. Danas je pohvalno reći nekome da je mediokritet. Ovo nije mediokritet već vladavina organizovane kriminalne grupe i bojim se da na čelu zemlje imamo posla sa patologijom. Njihov cilj jeste da vam obesmisle sve, pa i reč fašizam. Dobra vest je da su oružje protiv toga – osmeh, empatija, solidarnost. Oni su nas naterali da se okrenemo jedni protiv drugih i ništa ih tako ne uzdrmava kao iskren osmeh slobodne osobe, koja je svojom voljom došla ovde da se izbori za parče slobodnog neba – kazao je Mihaljević.

Miljan Vuković je postavio nekoliko pitanja nadležnima, što su građani glasno podržali.

– Zašto Zrenjaninci u 21. veku nemaju pijaću vodu? To nije pitanje politike. Zašto se ne formira stručna komisija? Zašto čelnici Gradske uprave ne žele da govore javno o problemu vode i o problemima sa postrojenjem za prečišćavanje vode? Zašto samo pojedini mediji dobijaju obaveštenja od konzorcijuma koji je dobio najvažniji posao u Zrenjaninu u poslednjih nekoliko decenija? Svakoga dana građani Zrenjanina i okoline potroše između 15 i 20 hiljada evra za kupovinu flaširane vode! Zašto javnost ne može da dobije odgovore koji se tiču ugovora koji je potpisan za ovaj posao? Kako nije uočen nesklad ugovora sa tadašnjim Zakonom o komunalnim delatnostima? Zašto lažu o kvalitetu vode, kada se o njemu možemo i sami uveriti? Zašto nema izveštaja o ispitivanjima vode?

Učesnici protesta potom su krenuli ka zgradi „Vodovoda“, a kolona se u jednom trenutku prostirala celom Obilićevom ulicom, od pešačkog prelaza kod Mosta na suvom do skretanja u Petefijevu ulicu.

Na ulaz u javno-komunalno preduzeće i na naplatnu rampu ispred potom su zalepljene nalepnice sa natpisom „Voda i tačka“, a okačeni su i prazni baloni vode.

Protest je organizovao portal „Zrenjanin danas“, a najavljena su i naredna okupljanja.

M. Maričić