GRAĐANI RAZGOVARALI O KOMUNALNIM PITANjIMA U ZRENjANINU

Bez pritiska se nijedan problem neće rešiti

Naš grad je što se tiče komunalne higijene i stanja infrastrukture sve zapušteniji, naročito periferija, jednoglasan je zaključak skupa građana održanog u ponedeljak, 14. oktobra, u bagljaškim mesnim zajednicama, u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF).

ZAVISE OD GRADA I NEĆE DA SE ZAMERE
Najpre je rečeno da žalbe povodom kvara javne rasvete i semafora, oštećenih trotoara i kolovoza, građani ni ne znaju kome treba da upute – a prva adresa najčešće je mesna zajednica. Međutim, kako je istakao moderator skupa, politikolog Miroslav Samardžić, nevolja je u tome što se u savetima mesnih zajednica uvek nalaze pripadnici istih političkih stranaka koje imaju vlast u gradu, kojima oni ne žele da prave probleme. Ovo je potvrdio i Igor Ratković, gradski odbornik i član poslaničke grupe „Dosta je bilo”.
– U skupštini dobijamo izveštaje mesnih zajednica sa konkretno navedenim planovima i problemima koje treba rešavati, ali svim gradskim i seoskim MZ odsečene su ingerencije. Oni zavise od moljakanja gradskih struktura – rekao je on, dodavši da lokalna samouprava često ne usmerava novac prema potrebama građana.
– Grad određuje cene usluga Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo” za koje im plaća, kao što su košenje trave, održavanje parkova, iznošenje smeća itd. Zatim pravi planove rada „Čistoće” bez ikakvog raspitivanja o stvarnim potrebama, na primer – da se samo četiri puta godišnje sa pet lokacija u gradu odnosi kabasti otpad. Činjenica je i da javno preduzeće neće da se zameri Gradskoj upravi – naveo je Ratković.

AKTIVAN I SLOŽAN KOMŠILUK
Prisutnima se obratila i stanovnica starog Bagljaša koja stanuje u blizini Spomenika, a koja se sa svojim sugrađanima angažovala na uređenju obližnjeg parka.
– Mi smo aktivan i složan komšiluk. Kultivisali smo bagremar na kraju parka, raščistili smeće, posadili drveće, na igralištu smo postavili nove ljuljaške. Problem prave oni koji se uveče okupljaju, ostavljajući za sobom flaše i špriceve, iako smo postavili kese za bacanje smeća. Imali smo lepu saradnju sa JKP „Čistoća i zelenilo”, kao i sa Mesnom zajednicom i gradom. Ipak, grad je zapušten – razočarano je konstatovala ona.
Rad „Čistoće” pohvalili su i drugi prisutni na skupu, a Miroslav Samardžić je istakao da je primetno da se kontejneri na Duvanici u ulici Osmog marta redovnije prazne otkako je Zrenjaninski socijalni forum krajem avgusta pismom gradonačelniku ukazao na to da se na ovoj lokaciji stalno gomilaju velike količine otpada. Učesnici tribine potom su se složili da se bez pritiska na vlast nijedan problem u gradu neće rešiti, ali da su građani sve više apatični.
Svi imaju stav o problemu vode, a na protestu povodom toga pojavi se 20 građana, podsetio je odbornik Igor Ratković, dodavši da nepodopštine više nikoga ne šokiraju, te da se sve isprati komentarom „tako se to radi”.

  • NIŠTA OD LED RASVETE
    Na jednom od svojih poslednjih zasedanja u prošloj godini Skupština grada je usvojila projekat javno-privatnog partnerstva koji se tiče uređenja i modernizacije javnog osvetljenja u gradu. Mediji su tada preneli najave da bi ugovor za ovaj posao trebalo da bude potpisan sredinom 2019, a da će potom početi i zamena prvih svetiljki. Ipak, nedavno je na tenderu za održavanje javne rasvete u gradu izabrana firma iz Zemuna koja će ugraditi natrijumove svetiljke. Na to je podsetio i odbornik Igor Ratković. – Skupština je još prošle godine dala saglasnost za uvođenje LED rasvete u celom gradu, međutim to se nekako izmenilo, pa se danas i dalje stavljaju natrijumove sijalice, koje su od 2012. godine zabranjene u Evropskoj uniji.

 

  • ZA KAZNENU POLITIKU ZADUŽENI „KOMUNALCI”
    Miroslav Samardžić je podsetio da je na jednoj od prethodnih tribina ZSF načelnik komunalne milicije naveo da je neophodno instalirati video-nadzor velike rezolucije kako bi mogli snimiti registarske tablice nesavesnih pojedinaca koji stvaraju mini-deponije i prave prekršaje. – Ipak, moj utisak je da neće da kažnjavaju takve prestupe – kazao je Samardžić, a sličnog mišljenja je i odbornik Igor Ratković. – Neradom komunalne milicije zadužene za kaznenu politiku, trpi „Čistoća”. Mada, tačno je i da komunalci imaju malo zaposlenih.

M. Maričić