ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA GRADSKOG ODBORA UDRUŽENJA „KORENI”: Povezati Srbe iz dijaspore sa Srbima iz matice.

U poslednjih 100. godina zahvaljujući mnogim faktorima Srbi su postali narod dijsapore. Negde oko 4 miliona naših sunarodnika živi van granica Srbije, što je za mali narod poput našeg dosta velik broj – istakao je Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Prisustvovao je današnjoj osnivačkoj skupštini Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni” koja se održala u baroknoj sali gradske kuće.

Stevanović je objasnio da naš narod koji živi u dijaspori ima veliki investicioni, kulturni i finansijski potencijal koji nije dovoljno iskorišten, ali da upravo udruženja kao što su „Koreni” mogu da pomognu da se veze matice i dijaspore ojačaju.

Za presednika gradskog odbora Udruženja „Koreni” u Zrenjaninu izabran je Borislav Umićević. On je rekao da je cilj da se kroz ovo Udruženje stupi u kontakt sa našim narodom izvan granice, a naročito mladim ljudima, kako bi se što veći broj njih vratio u maticu.

– To bi imalo nemerljiv značaj s obzirom na starosnu strukturu našeg naroda – istakao je Umićević.

Milan Gutić, predsednik izvršnog odbora udruženja, je istakao da je ovo Udruženje formirano pre tri meseca i da su stubovi njihovog delovanja privreda, kultura, vera, ekonomija, tradicija i nauka. On je dodao da je cilj „Korena” da formiraju 27 regionalnih odbora na nivou Srbije, i 150 opštinskih odbora.

Ž.Mišić

Foto: Jovan D. Njegović