GRADILIŠTA U MALOJ AMERICI: „VODOVOD” NAJAVIO KONAČAN ZAVRŠETAK RADOVA

Blato, rupe i zaprečeni prolazi

Dobar deo Male Amerike u poslednje vreme okupirali su građevinski radnici i mašine. Kopa se, razbija i buši beton, blato je posvuda, a ograničenje prolaza i buka testiraju strpljenje stanovnika naselja. Zidaju se zgrade u Gundulićevoj ulici, širom naselja Telekom postavlja optičke kablove, ali strpljenje je najviše na izmaku zbog gradilišta „Vodovoda” u ulici Stevice Jovanovića, usled kojeg je deo ove deonice godinu dana zatvoren za saobraćaj. Prema najnovijim informacijama iz „Vodovoda”, asfaltiranje pomenute trase počeće u petak, 11. decembra.
Sanacija kanalizacione mreže u ovom delu naselja započeta je decembra 2019. godine, zatim je usledila pauza. Nakon nastavka radova u aprilu 2020. poginuo je radnik „Vodovoda”, zbog čega je posao ponovo prekinut. Ekipe ovog preduzeća vratile su se na teren krajem septembra, i po svemu sudeći, zamenile kanalizacione cevi, ali poslednjih nedelja na gradilištu nema nikoga.


Stanovnici ovog kraja konstantno se raspituju u Mesnoj zajednici (MZ) kada će radovi konačno biti završeni, ali sekretarka MZ Snežana Jonjev ne zna šta da im kaže, jer ni nakon nekoliko dopisa nadležnima ni sama nije dobila odgovor.
– Najviše su nezadovoljni građani koji tu stanuju, kao i vlasnici lokala – knjižara, kioska, pekara – jer im je ugroženo poslovanje budući da su već duže vreme onemogućeni prilazi njihovim objektima. Sve je u blatu i pesku. Obratila sam se najpre komunalnoj inspekciji, koja je izašla na teren i povezala me sa radnicima „Vodovoda”, koji međutim nisu znali kada će se radovi nastaviti. Pisala sam zato rukovodstvu ovog javnog preduzeća, gradonačelniku, predsedniku skupštine – priča sekretarka MZ Mala Amerika.


– Imamo razumevanja ako je iskrsao neki problem, ali značilo bi nam da možemo građanima da damo bar osnovne informacije. Oni su opravdano sve ljući, a ja ne znam šta da im kažem – zabrinuta je naša sagovornica.
Potom je, početkom ove nedelje, redakciji „Zrenjanina” stigao odgovor iz „Vodovoda” o nastavku radova u ulici Stevice Jovanovića.
– Sanacija kanalizacione mreže je završena i ostalo je samo da se površina puta vrati u prvobitno stanje. Ugovor za te radove je potpisan. Prema planu, asfaltiranje bi trebalo da počne u petak i da bude završeno za pet radnih dana. Nakon toga ulica Stevice Jovanovića ponovo će biti otvorena za saobraćaj – navode iz ovog javnog preduzeća.
Uz sve to, na više mesta u naselju, uključujući i ulice gde se sanira kanalizaciona mreža, ove jeseni počelo je i postavljanje optičkih kablova Telekoma.
– Deluje da je sve prekopano, a sekli su i asfalt – navodi sekretarka MZ Mala Amerika.
Vraćanje trotoara u prvobitno stanje i krpljenje ide sporo. Kablovi su nedeljama virili iz prokopanih rupa, a na nekim lokacijama i dalje štrče.

M. Maričić