GRAĐANI EČKE I ZREPOK PODNELI PRIMEDBE NA PREDLOŽENU TRASU AUTOPUTA

Građani Ečke pridružili su se stanovnicima Mužlje u pokušaju da nadležnima u Ministarstvu građevine predoče zašto im je sporna trasa autoputa Beograd–Zrenjanin–Novi Sad. Podneli su primedbe na nacrt prostornog plana ove saobraćajnice, a isto to su učinili i članovi udruženja ZREPOK. Javna sednica komisije, na kojoj su primedbe razmatrane, održana je 2. juna u Beogradu.

NEMA DOVOLJNO INFORMACIJA
Za razliku od Mužlje, informacije o prelasku nove saobraćajnice preko njihovih poseda Ečanci nisu dobili od svoje Mesne zajednice. Kako kažu za naš list, želeći da ostanu anonimni, poljoprivrednici iz sela su bili ti koji su, na osnovu dokumentacije projekta sa sajta Grada, predstavili koje su tačno parcele iz Ečke obuhvaćene trasom autoputa.
– Građanstvo se angažovalo jer nam je atar ovim planom raskomadan. O gradnji autoputa nema dovoljno informacija. Niko nije izašao iz Grada da nam objasni rutu, mada smo im slali zahev. Mnogi nisu uspeli da provere projekat na javnom uvidu zato što rade, nemaju vremena. Iz Mesne zajednice nisu baš bili oduševljeni našom peticijom, ali su je na kraju ipak podržali – navode neki od meštana Ečke.
Primedbe koje su iz ovog sela poslate u Beograd na kraju su potpisali Inicijativa građana Mesne zajednice „Ečka” i Udruženje poljoprivrednika „Ečka”. U tekstu, koji je bio okačen na tabli u selu, najpre su izrazili veru da će ova saobraćajnica doneti prosperitet i bolju povezanost sa drugim delovima zemlje, ali su predočili i svoju zabrinutost.

KO ĆE OSTATI U SELU
– Autoput prolazi na maloj udaljenosti od samog naselja. Pored naselja su predviđeni velika petlja, asfaltna baza, ukrštanje sa obilaznicom oko Zrenjanina i nadvožnjak koji će neminovno povećati buku, aerozagađenje i vibracije. Molimo nadležne da urade sve da zaštite meštane Ečke od pomenutih nepovoljnih uticaja. To se može obezbediti tako što će se autoput udaljiti od naselja, a u delovima gde to nije moguće, da se postave zvučne barijere. Udaljavanjem autoputa od naseljenog mesta mogla bi se izbeći i eksproprijacija pojedinih delova kuća i imanja – istakli su stanovnici Ečke.
U primedbama su podsetili da Ečka ima jedan od najmanjih atara u Zrenjaninu i veliki broj poljoprivrednika, pri čemu je oko 90 odsto njih egzistencijalno vezano za tu zemlju. Njima bi zato trebalo obezbediti, predlažu u peticiji, drugo zemljište iste kulture ili klase ili odgovarajuće vrednosti u istom mestu ili bližoj okolini. Takođe, u primedbama je istaknut i predlog da se deonica autoputa od orlovatske do ečanske petlje „ispravi”, čime bi se broj parcela za eksproprijaciju smanjio za oko 25 odsto.
Meštani Ečke strahuju da će mnogi, među njima značajan broj mladih, ako ostanu bez zemlje, otići će iz sela.
– Mnogi su uzeli kredite za novu mehanizaciju. Ako ostanu bez njiva, odakle će platiti ratu? Zemlja je pod hipotekom. I da dobiješ, pare za oduzete parcele, gde da kupiš nove – mali je atar. Naši roditelji su od poljoprivrede mogli i na more, gradili su kuće, a sada se radi 10 puta više i opet ne može da se živi normalno. Hoćemo autoput i da idemo u Evropu, ali ne na ovaj način – kaže jedna Ečanka.

PETLJA „EČKA”
Primedbe na trasu autoputa Ministarstvu građevine poslalo je i Udruženje privrednika ZREPOK. Predložili su da se razmotri pomeranje petlje „Ečka” za oko 3,3 kilometra ka Zrenjaninu, kako bi bila bliže kompleksu „Linglonga”. Naime, kako su naveli u Udruženju, teški kamioni iz industrijskih zona (procena oko 1.000 dnevno) prema sadašnjem planu moraće da voze 3 km južno do petlje „Ečka” kako bi se uključili na autoput i pravac ka Novom Sadu, odnosno zemljama zapada i severa Evrope. To se posebno odnosi na transport robe iz „Linglonga”, navodi ZREPOK.
Privrednici ističu da bi približavanje petlje industrijskoj zoni bilo značajno i za stanovnike južnog dela grada.
– Oni bi tako bili motivisani da do Novog Sada putuju autoputem, preko ove petlje, umesto da idu ka zapadnom delu grada i novosadskom putu. Tako ne bi morali da prolaze kroz najzagušenije delove grada – magistralu, zatim Beogradsku i ulicu Nikole Pašića, predočava ZREPOK. Privrednici su takođe istakli da pozdravljaju izgradnju autoputa, te da je ovaj projekat značajan za saobraćajni, ekonomski i demografski razvoj.
Na teritoriji Zrenjanina, prema predloženom planu, autoput treba da prolazi kroz katastarske opštine: Orlovat, Perlez, Stajićevo, Ečku, Lukino Selo, Mužlju, Farkaždin, Srpski Aradac, Slovački Aradac, Zrenjanin III i Zrenjanin I – što je najviše od svih gradova i opština obuhvaćenih planom.

  • NIŠTA BEZ PRITISKA JAVNOSTI
    Javnoj sednici u Beogradu u sredu su prisustvovali građani Mužlje, Ečke, kao i delegacija JP za urbanizam i Odeljenja za urbanizam Gradske uprave, navodi predsednik ZREPOK-a Budimir Jovanović, koji je i sam učestvovao u ovom skupu. Smatra da su se trasom autoputa do sada bavili samo ljudi kojima put kači parcele.
    – To će biti rešeno, dobili su garancije danas. Međutim, krucijalni problem jeste uključenje na autoput i pozicija petlje „Ečka”. Gotovo sam uveren da autori plana nisu dovoljno sagledali ekonomski aspekt, niti su anticipirali ekonomska dešavanja kada je zona Jugoistok u pitanju. Bojim se da će se bez pritiska javnosti i Grada Zrenjanina raditi nešto što je njima lakše, a ne ono što je korisnije za naš grad – kazao je Jovanović u sredu za naš list.

M. Maričić