GRAĐANSKI PREOKRET PREDSTAVIO APLIKACIJU „PRIJAVI SMRAD”

Deponije, buka, vazduh – označi na mapi

Sve komunalne probleme sa kojima se svakodnevno susreću Zrenjaninci odnedavno mogu da ubeleže na onlajn kartu grada, a potom da prate učestalost i strukturu prijava i koliko se brzo one rešavaju. Ovo omogućava nova veb aplikacija „Prijavi smrad” koja je nastala u saradnji Građanskog preokreta sa GIS udruženjem Srbije (geografsko-informacioni sistem). Njoj se može pristupiti sa sajta Građanskog preokreta.
U okviru ove aplikacije svako može da naznači lokaciju, opiše vrstu problema koji prijavljuje i da uz to priloži fotografiju ili video zapis, objašnjava Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta i predsednik Upravnog odbora GIS Srbija.
– Za dodavanje podataka najpre je potrebno registrovati se sa validnom imejl adresom, a zatim se aktivira nalog za pristup veb mapi. Potom se označi lokacija i odabere jedna od osam ikonica koje predstavljaju „smradove” – zagađen vazduh, komunalna buka, divlje deponije, saobraćajni problemi itd. Zatim se problem ukratko opiše i priloži slika – objašnjava Bogunović kako radi platforma „Prijavi smrad”.
M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju