GRADONAČELNIK ZRENjANINA ČEDOMIR JANjIĆ O ZAPOČETIM POSLOVIMA I PLANOVIMA ZA 2017.

Rekonstrukcija puta od Zrenjanina do žabaljske raskrsnice počinje u aprilu
Budžet Grada Zrenjanina za 2017. godinu biće realan, ali i socijalan, takođe ima i razvojnu komponentu, ističe gradonačelnik Čedomir Janjić, ocenjujući da Zrenjanin ima efikasnu administraciju, što se upravo pokazalo kod reforme javnih preduzeća. U novogodišnjem intervjuu za naš list ističe da postoji interesovanje investitora da ulažu kod nas, a na proleće počinje rekonstrukcija puta ka Novom Sadu.
Kako ocenjujete godinu koja se završava?
– Ova, 2016. godina bila je uspešna na brojnim poljima, pa i kada je reč o investicijama u našem gradu. Radili smo na promovisanju naših industrijskih zona, za koje interes investitora postoji i imamo rezultate tog rada. To nam je od velikog značaja jer želimo, a to smo i obećali našim sugrađanima, da rešimo gorući problem, nezaposlenost.
Imamo nove investitore i nove proizvodne pogone u našem gradu, među kojima su pogoni italijanske „Tehnostruture” – deo grupacije „Edil stil” koja je lider u sektoru čeličnih konstrukcija na međunarodnom tržištu. U naš grad investirao je i „Remondis” – najveća nemačka kompanija koja se bavi zaštitom životne sredine, a domaća „Eko gradnja” izgradila je poslovni objekat i proširila bazu u zoni Bagljaš. Imamo najave još nekoliko investicija, a za nas je od posebnog značaja i to što su i investitori koji već rade u našim industrijskim zonama, zadovoljni i što neki od njih proširuju kapacitete. Tako je najveći poslodavac u našem gradu, nemački „Drekslmajer” koji zapošljava više od 3.500 ljudi, proširio kapacitete i to je nešto što nas posebno raduje, a pogone su proširili i „Gomeks”, kao i „UM-ING”.
U narednom periodu radićemo i na poboljšanju infrastrukture kako bi zona „Jugoistok” bila još opremljenija, kao zona na Bagljašu, a moguće i bolje.
Šta biste, kao gradonačelnik, izdvojili kao najznačajnije za Zrenjanince, u novom mandatu koji ste započeli nakon aprilskih izbora?
– Ovu godinu obeležio je završetak sportskih sala u Mihajlovu i Botošu, a radimo salu u Ečki koja će biti otvorena početkom naredne godine.
Takođe, raduje me i činjenica da smo u 2016. godini asfaltirali 80 kilometara puteva, ulica i trotoara, kao i 14 kilometara novih biciklističkih staza, završavamo fabriku vode, dok je izgradnjom fontana završeno i uređenje glavnog gradskog trga.
Nismo zaboravili ni poljoprivrednike kojima su u protekle dve godine, između ostalog, dodeljene i 93 visokokvalitetne steone junice simentalske rase uvezene iz Austrije, za šta je Grad izdvojio 27,8 miliona dinara.
Ulagali smo u zdravstvo, ulagali u škole, kroz IPA projekat nabavljena je oprema za reagovanje u vanrednim situacijama vredna pola miliona evra, ponosni smo i na ovogodišnje „Dane piva”, manifestaciju koja je ocenjena kao najuspešnija do sada i koja je okupila veliki broj posetilaca, ne samo Zrenjaninaca, već i gostiju iz drugih sredina.
Započeta je reforma javnih preduzeća. Jeste li zadovoljni kako se sprovode donete odluke? Treba li da strahuju zaposleni u javnim preduzećima, i hoće li, na kraju, Gradska uprava biti jeftinija i efikasnija?
– Da, reforma javnih preduzeća je započeta i mogu reći da smo uspeli da taj posao realizujemo u datim rokovima. Moram priznati da sam time zadovoljan, shvatio sam da imam efikasnu Gradsku upravu.
Nema potrebe za strah, ali, svako ko ne izvršava svoje zadatke trebalo bi da strahuje, pa i oni koji rade u javnim preduzećima i ustanovama, kao i u Gradskoj upravi… Gradska uprava će sigurno biti efikasnija i jeftinija, a bez obzira što smo završili jedan deo posla, radićemo i dalje na poboljšanju efikasnosti, svakako za dobrobit građana.
Kakav će biti gradski budžet za 2017. godinu? Šta građani mogu da očekuju od gradske vlasti u narednoj godini?
– Budžet grada Zrenjanina za 2017. godinu planiran je kao realan, socijalan, ali nije zaboravljena ni razvojna komponenta. Za razliku od prethodnih godina plan je skromniji u delu prihoda, ali to ne znači da će trpeti izvršenja obaveza. Pre svega, štedimo u delu gde su javna preduzeća i ustanove, i tu očekujem od direktora i menadžmenta štednju, racionalizaciju i ispunjenje svih planova. Za to će im, naravno, trebati sredstva i sa drugih nivoa vlasti, a očekujem i njihovu dodatnu angažovanost u 2017. godini. Važno je reći i da su budžetom predviđena i sva socijalna davanja i da korisnici neće biti nezadovoljni, a biće nastavljena i izgradnja komunalne infrastrukture, realizacija projekata izgradnje fekalne kanalizacije po naseljenim mestima.
U planu je i nekoliko velikih infrastrukturnih projekata koje radimo zajedno sa Vladom Republike Srbije i pokrajinskom administracijom.
Najavili ste već značajne infrastrukturne projekte kojima će Republika i Pokrajina obradovati Zrenjanince, kao što su moderna saobraćajnica ka Novom Sadu i šnel štrase ka Beogradu.
– Reč je o zaista značajnim investicijama i sada već sa sigurnošću mogu da kažem da će radovi na rekonstrukciji puta od Zrenjanina do žabaljske raskrsnice, posao vredan više od 500 miliona dinara, početi aprila 2017. godine. Takođe, značajno je što se projekat za izgradnju brzog puta do Beograda našao na listi prioritetnih projekata Vlade Republike Srbije i AP Vojvodine i imajući to u vidu, možemo očekivati da će taj posao biti i realizovan.
Izgradnja fabrike vode je u toku. Jeste li zadovoljni kako se odvija ovaj projekat?
– Naravno da sam zadovoljan, jer, Zrenjaninci će dobiti zdravu pijaću vodu kako smo i obećali. Završavamo fabriku vode, a radovi na gradilištu su u toku.
Kakva su vaša saznanja o izgradnji obilaznice?
– U narednoj godini očekuje nas početak realizacije najznačajnijeg projekta na trasi obilaznice – izgradnja mosta preko Begeja, a takođe i izgradnja kružne raskrsnice koja će spojiti deo završene trase u zoni „Jugoistok” sa magistralnim putem Beograd – Zrenjanin. Pripremljena je i sva dokumentacija za nastavak od završenog dela, odnosno kružne raskrsnice prema Mihajlovu, kroz gradnulički atar, prema pomenutom mostu na Begeju.
Šta biste izdvojili kao najznačajnije među planovima za 2017. godinu?
– Učinićemo napore kako bi nam i naredna godina bila uspešna kao ova. Kao što sam rekao, u 2017. godini započećemo gradnju mosta na Begeju, nećemo odustati ni od asfaltiranja ulica i izgradnje kanalizacione mreže u naseljenim mestima, u planu je i izrada projekta biciklističkih staza u Mužlji i Miletićevoj ulici, kao i početak izgradnje staze do rumunske granice. Želja nam je, i tome smo vrlo blizu, da ponovo imamo zrenjaninsko pivo i da obnovimo proizvodnju u našem brodogradilištu. Kažem, planova je mnogo, radićemo na tome da ih i ostvarimo.