GRADSKA KUĆA: Ekonomsko osnaživanje žena sa sela

Članice lokalnih udruženja žena prošle su prvu fazu obuke u Zrenjaninskom edukativnom centru (ZEC), rečeno je juče na sastanku u gradskoj kući, a čija je tema bila: „Ekonomsko osnaživanje žena na selu”.

Za sada su dve asocijacije iz Grada Zrenjanina uključena u ovaj projekat. Učile su kako da započnu svoj posao i kako da ga uspešno održe. Milanka Furtula iz udruženja „Veliko srce” iz Lazareva je istakla dobru saradnju sa Zrenjaninskim edukativnim centrom koja traje 18 godina.

Od njih smo puno naučile. Ušle smo u ovaj projekat kako bismo što više pomogle ženama na selu koje iz raznih razloga ne mogu da se zaposle i kako bismo zajedno sa ostalim udruženjima lakše plasirale svoje proizvode – kazala je Milanka Furtula. Ona je istakla da očekuje pomoć lokalne samouprave prilikom plasmana robe, što je kako kaže i najteže. Udruženje „Veliko srce” se uglavnom bavi proizvodnjom medenjaka i žerbo kocki i ima oko 40 članova.

O problemima sa kojima se susreću žene na selu ukoliko žele da započnu posao i o načinima kojima lokalna samouprava može da im pomogne, razgovaralo se u prostorijama lokalne samouprave. Radoslava Aralica iz Zrenjaniskog edukativnog centra je istakla da su za ovaj projekat dobili podršku od organizacije Ujedinjenih nacija za žene, koja se bori za bolji položaj žena na tržištu rada.

Ž.Mišić