IZLOŽBA O NARODNOM GRADITELJSTVU U SREDNJEM BANATUOTVORENA JE DO 7. FEBRUARA

Upečatljive kuće dvodelnice mađarskih sela u Banatu

Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu naziv je postavke koja je nedavno otvorena u malom salonu Narodnog muzeja. Autor je Branislav Milić, etnolog, viši konzervator-istraživač u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Izložba će biti otvorena do 7. februara.
Prema Milićevim rečima, kada je reč o graditeljstvu mađarske zajednice, njihov trag je upečatljiv i dosta se razlikuje od ostalih naroda.
– Osnovna specifičnost se ogleda u vizuelnom utisku koji stvara sama kuća u mađarskim selima. Imamo više očuvanih primeraka sa drvenim zabatom. To su najčešće dvodelnice, uglavnom bez trema, što bi se moglo uzeti i kao prototip lokalne kuće koja će kasnije poslužiti i kao model kolonističke koju su austrijski inženjeri iskoristili prilikom kolonizovanja naroda u Banatu – objašnjava Branislav Milić, uz napomenu da se isključivo bavio starim mađarskim kućama, njihovim razvojem i spoljašnjim izgledom.
Mesta u kojima se ovi objekti nalaze su Torda, Toba, Hetin, Novi Itebej, Novi Bečej, Novo Miloševo (Beodra), Mihajlovo, Lukino Selo, Belo Blato (deo), Banatski Dvor (deo), Nova Crnja, i Mužlja kao najmlađe naseljeno mesto formirano 1890. godine. Za sva pomenuta sela autor je dao kratak istorijat njihovog nastanka, propratne fotografije i elemente kolonizacije.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju