GRADSKE SLIKE KOJIH VIŠE NEMA: ŠUBERTOVA VILA U NASELjU STARO BERBERSKO, IŠČEZLO SVEDOČANSTVO GRADITELjSKE BAŠTINE

Stari klavir pod kupolama iz Grimovih bajki

Zahvaljujući fotografiji objavljenoj na popularnoj „Fejsbuk” stranici, saznalo se nešto više o minijaturnoj verziji mnogo poznatije Pinove vile

Neobične, kitnjaste arhitekture koja je odudarala od ratarskog načina gradnje u naselju Staro Berbersko, kuća u Istarskoj 1 decenijama je privlačila pažnju prolaznika. Okružena prostranim dvorištem, sa starinskim pseudoromaničkim malim kulama, ova živopisna građevina prizivala je asocijacije na Grimove bajke ili Dikensovu „Božićnu priču”. Nalazila se neposredno pored „kifla mosta”, preko puta Stare klanice, a srušena je 2010. godine. Činilo se da je time zauvek zbrisan još jedan znamen starog građanskog života u Banatu.
Ipak, jedna nedavna objava na popularnoj „Fejsbuk” stranici „Istorija Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina” pokazala je da nekadašnje živopisne gradske slike itekako žive u sećanju, ali i u sačuvanim dokumentima. Zahvaljujući staroj fotografiji koju je objavio istoričar umetnosti Bojan Kojičić, saznalo se nešto više o „Šubertovoj vili”, svojevrsnoj „bonsai” verziji mnogo poznatije Pinove vile.
08 - 4b subertova vila 3Objava na „Fejsbuku” dovela je do još jednog zanimljivog otkrića. Naime, među komentarima se pojavio i zapis Zrenjaninke Nataše Novakov, čiji su preci živeli u ovoj kući.
– Vilu je negde oko 1930. godine podigao moj pradeda Erne Šubert. On je tu živeo sa svojom suprugom, mojoj prabakom Marijom, po čijoj ideji je kuća projektovana – kaže Nataša. – Šubertovi su tu živeli sa njihovo šestoro dece – Terezijom (udata Lajhinger), Karlom, Ferencom, Julianom (udata Kiči), Ilonom (udata Fogaroši) i mojom bakom Izabelom Marijom (udata Paunović). Poslednji je u njoj živeo moj deda ujak Karlo – Karči.
Pre nego što su izgradili ovu kuću, Šubertovi su živeli u Gundulićevoj ulici. Marija (devojačko Juhas) rođena je 1888, a Erne je bio francusko-nemačkog porekla, njegovi preci po ocu došli su iz Lorene. Rođen je 1884, a izvorno prezime porodice je Chouvert.
– Deda ujak Karči je živeo 94 godine, bio je star i bolestan, a naslednika mnogo, i niko nije bio u mogućnosti da adekvatno brine o njemu. Kuća je prodata negde sredinom dvehiljaditih, a od toga je plaćano izdržavanje za deda ujaka u Gerontološkom centru. U detinjstvu sam često boravila u ovoj kući. Znam da se u predvorju nalazio stari polukoncertni klavir „bosendorfer”, koji je kasnije uništen u požaru – kaže Nataša.
Prema njenim rečima, Erne Šubert je bio u elektro struci, pravio je nacrte za elektrifikaciju grada, a radio je i u pozorištu. Njegova supruga Marija radila je u katastru.
Bojan Kojčić kaže da postoji sačuvan plan objekta. Naime, vila je „snimljena” pre rušenja.
– Pošto je više nema – kaže on – bar ćemo je čuvati u sećanjima i kroz dokumentaciju.
A. BJELOGRLIĆ