GRADSKI NOVAC NAMENJEN ZA PROSLAVU NOVE GODINE USMEREN NA LEČENJE DECE

Počelo prijavljivanje zainteresovanih sugrađana

Odlukom gradonačelnika Sima Salapure, najavljeno je da će sredstva iz budžeta grada, opredeljena za proslavu novogodišnjih praznika, biti preusmerena u fond za lečenje bolesne dece. Krajem decembra objavljen je i zvanični pravilnik o tome i upućen je javni poziv sugrađanima koji žele da ostvare pravo na finansijsku podršku. Za ovu namenu iz budžeta je opredeljeno 1,5 miliona dinara, što će biti dovoljno za lečenje najmanje desetoro dece, kažu u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave.
– Kako bi se u okviru donetog pravilnika postigao balans, doneta je odluka da je maksimalan iznos koji će se odobravati, po zahtevu, 150 hiljada dinara. Visina će zavisiti od pojedinačnih slučajeva, a ukoliko bude potrebno, moguće je da bude i više podrške – objašnjava Jelena Dragić, načelnica Odeljenja.

PROCEDURE MORAJU BITI MEDICINSKI PRIHVAĆENE

Jedan od osnovnih kriterijuma je da bar jedan od roditelja/staratelja ili usvojilaca bude minimalno godinu dana stanovnik Zrenjanina, kaže načelnica, i dodaje da ovaj uslov razumljiv, jer sredstva idu od sugrađana koji su budžetski obveznici. Takođe, i dete za koje se podnosi zahtev treba da bude žitelj našeg grada.
– Razlika u kriterijumu prebivališta dozvoljena je kada su u pitanju deca pod hraniteljstvom, jer ona zadržavaju matično prebivalište sa teritorije opštine iz koje su došli – napominje naša sagovornica.
Pravo na finansijsku podršku za lečenje maloletne dece može da se ostvari: za nabavku lekova, pomagala, operativnih zahvata, za lečenje, za dijagnostičke postupke i druge medicinske procedure, kako na teritoriji Republike Srbije, tako i u inostranstvu. Kako ističe načelnica, novac može biti opredeljen i za dolazak stranih medicinskih radnika da bi se određeni zahvat odradio na teritoriji naše države.
– Jedna od najvažnijih stavki je da se aplicira za medicinski prihvaćene i potvrđene procedure. To znači da eksperimentalno lečenje i lekovi, kao i sve što je neprovereno, ne može da se pokriva iz ovih sredstava – kaže Dragić.
Pravilnik omogućava ostvarivanje prava na finansijska sredstva iz gradskog budžeta ukoliko je porodica prinuđena da sama pokriva troškove lečenja, jer operativni zahvati, nabavka lekova, ortopedska pomagala, dijagnostički postupci i drugo nisu ili su delimično obuhvaćeni sredstvima RFZO-a.

POZIV – DO UTROŠKA SREDSTAVA
Pored medicinske i ostale dokumentacije, potrebno je priložiti i predračun zdravstvene ustanove ili procenu vrednosti troškova za koje se aplicira, bez toga zahtev neće biti potpun. Kako iz Odeljenja za društvene delatnosti objašnjavaju, komisija u čijem su sastavu lekari i pravnici, proveravaće i razmatrati svaki slučaj kako bi utvrdila neophodnost i visinu sredstava koja će se dodeliti.
– Do sada smo primili četiri zahteva i to pokazuje da postoji potreba za ovakvim vidom finansijske pomoći porodicama i deci. Namera Grada i gradonačelnika je da ovo postane praksa i stalni vid podrške našim sugrađanima – kaže Jelena Dragić.
Javni poziv nije vremenski ograničen, već traje do utroška sredstava. Sam zahtev se predaje u zalepljenoj koverti, a dokumentaciju koja se prilaže, vide samo članovi komisije.
– Zahtevi se rešavaju kako stižu, kada se donese pozitivno rešenje ulazi se u proceduru isplate, čemu se pristupa prioritetno. Ako je pitanje života i hitnosti određenog medicinskog zahvata, on će imati prioritet prilikom isplate – ističe načelnica.
Rešenje se donosi u roku od 30 dana od prijema zahteva, a ukoliko se on odobri, sredstva se moraju koristiti isključivo za namenu za koju su dodeljena, navodi se u pozivu.
Sve dodatne informacije nalaze se u tekstu konkursa koji se može pročitati na zvaničnom sajtu grada www.gradzrenjanin.rs.

Jovana Šormaz