GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Prvi zdravstveni bilans

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije 8. maja izneti su zdravstveni podaci o tome kako je Zrenjanin prošao u dosadašnjem toku epidemije kovida 19. Kako je objavljeno na gradskom sajtu, dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović” rekla je da tu ustanovu više ne obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije, dok je režim kontrole i ulaska u Bolnicu ostao isti kao i tokom vanrednog stanja.
– Tokom proteklih mesec dana, od kada smo otvorili dve prijemno-trijažne ambulante, pregledano je 364 i hospitalizovano 123 pacijenta, na period od 24 do 48 časova, dok nisu urađeni testovi i dok pacijenti nisu prebačeni na odgovarajuće odeljenje. U Urgentnom centru je u aprilu mesecu pregledano 4.500 građana, a radi se o pregledima koji isključuju kovid-19 i pacijentima sa tegobama koje su isključivale sumnju na zarazu korona virusom – istakla je dr Tešić i dodala da Bolnica neće krenuti s radom u redovnom režimu dok ne budu stigla odgovarajuća uputstva i dozvole od Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo.
– Naša preporuka je da se i dalje striktno pridržavamo svih mera prevencije. Kada je Bolnica u punom kapacitetu rada, kroz polikliniku prođe hiljadu ljudi dnevno i otuda naš strah da će, kada krenemo s normalnim radom, zdravstveni radnici i pacijenti biti izloženi virusu. Uspeli smo u periodu vanrednog stanja da sačuvamo i Bolnicu i zdravstvene radnike i pacijente koji su ovde ležali i s ponosom mogu da kažem da nemamo nijednog zdravstvenog radnika koji je bio pozitivan na prisustvo korona virusa – istakla je direktorka Ivana Tešić.


Kako je, u svom izveštaju Gradskom štabu, potvrdila direktorka Doma zdravlja dr Gordana Đurić, ni među zaposlenima u toj ustanovi i svim njenim ambulantama nema obolelih od kovida-19. Ona je istakla da je saradnja s pacijentima dobra i da funkcionišu telefonske konsultacije. Dodala je da Centar za respiratorne infekcije, smešten u ambulanti u naselju Zeleno polje, nastavlja da radi do daljeg.
– Epidemija nije odjavljena i ukidanje vanrednog stanja ne znači i prestanak vanrednih mera. Polako ćemo krenuti i sa zakazivanjima pregleda za pojedine pacijente i vraćati se u normalu i već od ponedeljka, 11. maja, radno vreme će biti u punom kapacitetu, dakle do 20 časova – rekla je dr Gordana Đurić.
Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Filipov ponovio je podatak da je na teritoriji Grada Zrenjanina ukupno zabeleženo 25 slučajeva zaraze korona virusom, a na teritoriji Srednjeg Banata 30 – po dva u opštinama Novi Bečej i Nova Crnja i jedan u opštini Sečanj.
– Sve zdravstvene ustanove u našem Okrugu uzorkovale su više od 1.100 pacijenata. Uzorci su u početku bili transportovani u Institut Torlak, potom Institut za javno zdravlje Vojvodine i na kraju su slati novootvorenoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije. Mere samoizolacije naložene su ukupno za 240 osoba koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima kovida 19. Zdravstveni nadzor sproveden je i na više od 600 putnika koji su došli iz inostranstva – naveo je dr Filipov i dodao da su, od ukupnog broja obolelih, hospitalizovana 24 pacijenta, od kojih 9 u privremenu bolnicu na Sajmu u Novom Sadu. Takođe, šest osoba je boravilo u samoizolaciji.
– Ono što je svakako dobro i čime možemo da se pohvalimo, jeste da su praktično sve osobe koje su bile u kategoriji obolelih, danas izlečene. Samo jedna osoba je trenutno hospitalizovana, ali su i kod nje urađena dva negativna testa, tako da i nju svrstavamo u kategoriju izlečenih pacijenata. Kada govorimo o dinamici obolevanja, dve trećine slučajeva registrovali smo u aprilu, a jednu trećinu u martu. Najveći broj zaraženih je među osobama starijim od 60 godina, a oba pola obolevala su podjednako – po 15 osoba.
Filipov je najavio tokom naredna dva meseca ispitivanja kolektivnog imuniteta građana. Kako je rekao, Zavod za javno zdravlje dobio je preliminarne instrukcije, i od Republičkog zavoda za statistiku očekuje odabir porodica za testiranje. Kao što je poznato, testiranje će biti dobrovoljno.
Izvor: sajt Grada Zrenjanina

  • AŽURIRANO
    Izgleda da je, za vikend, došlo do malog povećanja broja zaraženih u srednjem Banatu: na zvaničnom sajtu covid 19.rs objavljeno je, u utorak, 12. maja, da Zrenjanin ima 25 zaraženih, Novi Bečej i Sečanj po tri, a Nova Crnja dva. To je ukupno 33.

Izvor: sajt Grada Zrenjanina