GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE DONEO NOVE ODLUKE

Odlažu se svi skupovi, proslave i javne manifestacije

U Gradu na Begeju broj zaraženih je u stalnom porastu i zaključno sa ponedeljkom, 13. julom, ukupno imamo 102 obolela od početka epidemije. U prvom naletu smo imali 34, a u ovom drugom piku 68 zaraženih – rekao je za naš list dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu.
– Situacija je i dalje, uglavnom, stabilna, drži se pod kontrolom, iako su zdravstvene ustanove, bolnice i domovi zdravlja pod sve većim opterećenjem, koje vodi do maksimuma izdržljivosti, kako prostornih kapaciteta, tako i kadrova. Apelujemo na građane da se strogo pridržavaju mera zaštite, obaveznog nošenja maski i držanja fizičke distance u međusobnim kontaktima – rekao je dr Zdravko Ždrale.
U Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin od ponedeljka, 13. jula, počelo je testiranje na korona virus (PSR – test), ali samo za bolnički materijal. Testovi za potrebe provere pre putovanja u inostranstvo i dalje su u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu od 7 do 9 časova, potvrdio je dr Ždrale za naš list. Prema njegovim rečima, serološki ili brzi testovi na korona virus se i dalje rade u svim kovid ambulantama.
Što se ustanova za prijem i smeštanje obolelih tiče, kovid ambulanta je i dalje na Zelenom polju, a kovid bolnica je Plućna bolnica „Dr Vasa Savić”.
Gradski štab za vanredne situacije, na 33. telefonskoj sednici održanoj u utorak, 14. jula, doneo je naredbu kojom se sve javne manifestacije, skupovi i proslave na teritoriji Grada odlažu do daljeg.
Građanima se naređuje upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, sa održavanjem fizičke distance od minimum 1,5 metra. Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od minimum 1,5 metar, uz propisane mere lične zaštite.
– Naređuje se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu, uz primenu propisanih mera zaštite. Javno preduzeće „Gradska stambena agencija” u obavezi je da korišćenje kupališta „Peskara” i „Tisa” organizuje na bezbedan način za korisnike, što podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite. Javnoj ustanovi „Sportski objekti” naređeno je da na otvorenom i zatvorenom bazenu organizuje rad uz ograničenje broja posetilaca i primenu propisanih mera zaštite – navodi se u odlukama Štaba.
Među naredbama je i nošenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance prilikom korišćenja parkova, dečjih i rekreacionih igrališta.
Javni gradski prevoznik „Net Bus” ne sme da dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske. Pojačan je rad svih javnih komunalnih preduzeća, naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina. Naređeno je merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza.
M.Malbaški