ZORAN SANDIĆ, NOSILAC IZBORNE LISTE „METLA 2020” U ZRENjANINU

Naša odbornička grupa neće biti slepi i nemi poslušnik vlasti

Pokret „Metla 2020” u Zrenjaninu je delovao kao dobro ukomponovan tim. Nismo se krili iza lidera u Beogradu. Stavio sam svoje ime i prezime u naziv liste i građani su znali za koga glasaju. Promociju smo počeli još pre nego što smo ozvaničili Pokret, pokrenuli smo peticiju i razne akcije protiv Kafilerije. Angažovali smo struku i nudili rešenja za zdravu pijaću vodu. Dobro smo uklopili klasične metode (štandovi, direktni kontakt, flajeri, saopštenja) sa savremenim. Naš tim ima mladost i iskustvo, pun je energije i želje da nešto pozitivno uradi za naš grad.
Ovim rečima objasnio je Zoran Sandić, nosilac izborne liste „Metla 2020”, uspehe na nedavno održanim izborima.

Kakvi su planovi za parlamentarno delovanje?
– Hoćemo da nametnemo, u što većem obimu, da se lokalna Skupština okrene rešavanju onih problema koji najviše brinu naše građane: nedostatak zdrave vode, zagađen vazduh, nerešen problem teretnog saobraćaja, ugroženost poljoprivrednog zemljišta. Borićemo se da se o Zrenjaninu što manje odlučuje u Beogradu i Novom Sadu. Da odbornici zastupaju naše interese, a ne tuđe.
Tražićemo da se o investicionim prioritetima pitaju građani, a ne da im se nameću. Insistiraćemo na boljem odnosu prema MZ i da budu ravnopravne u finansiranju. Zahtevaćemo veću transparentnost gradskog budžeta i da postoji javni uvid na nedeljnom nivou kako se raspodeljuju sredstva. Omogućićemo, putem internet sajta i Fejsbuk stranice, da se daju predlozi i pokreću inicijative. Najbolje i najrealnije predloge ćemo pripremiti za skupštinsku raspravu u kojoj će lokalna vlast morati da se izjasni o njima. Ukratko, naša odbornička grupa će delovati kao pravi zastupnik interesa žitelja na celoj teritoriji Grada Zrenjanina.

Da li očekujete poziv da budete deo vladajuće koalicije?
– Lista broj 1, sa istim nazivom na svim izbornim nivoima, iza koga su se sakrili i odbornici vlasti u Zrenjaninu, ima više nego dovoljnu većinu. Nema razumnog razloga da se toj većini pridruži bilo ko, pogotovo ne odbornici iz Pokreta „Metla 2020”. Parlamentarizam u Srbiji, na svim nivoima, na granici je besmisla. Bez prave opozicije i prave skupštinske kontrole izvršne vlasti, nema ni parlamentarizma. Ne možemo biti u koaliciji sa onima koji su donosili nezakonite odluke, štetne po interes ove sredine i nisu uspeli da za osam godina reše nijedan krucijalan problem u našem gradu. Odbornička grupa „Metla” neće biti slepi i nemi poslušnik vlasti, već aktivni zastupnik javnog interesa, koji je suprotstavljen partijskom i ličnom.

Šta je po vama najviše doprinelo da u Zrenjaninu ostvarite bolji rezultata nego u drugim gradovima?
– Mnoge stvari nam nisu išle na ruku, posebno pandemija i vanredno stanje. Za protivnika smo imali one koji su raspolagali neograničenim i nekontrolisanim finansijama, gotovo svim medijima i brojnim načinima za pritisak na glasače. Bez finansija i uz izostanak ogromnog broja birača koji ne glasaju za ovu vlast, naš rezultat deluje kao malo čudo i daje nam za pravo da se smatramo moralnim pobednicima ovih lokalnih izbora.

Izborna lista nosila je naziv ,,Metla 2020 – borba za vazduh, vodu, zemlju – Zoran Sandić”. Da li će to biti ideje za koje ćete se boriti i u gradskom parlamentu?
– Metla je simbol čišćenja, borićemo se da se parlamentarizam očisti od svih nedemokratkih primesa: prevelike partokratije, korupcije, prevelikih privilegija. Ako nemamo čist vazduh, zdravu vodu, ne zaštitimo plodno zemljište i nemamo odgovornu vlast, nećemo imati bolju budućnost. Zato je naziv liste suština i osnova našeg delovanja. Čist vazduh, zdrava voda, plodna zemlja = BOGATI LjUDI.

Iako ste bili van parlamenta, u poslednje četiri godine niste gubili entuzijazam.
– Smatramo da nam je državu i grad neko oteo. Ne možete gubiti entuzijazam ako verujete u nešto, nama su politički principi i doslednost iznad svega. Neko ko je otuđen i ko vidi vlast kao neograničeno sredstvo za svoje uske interese, ne može ni imati entuzijazam, a ni viziju kako naš Grad treba da se razvija. Borba da se država i grad vrate njenim žiteljima je naš motiv i neiscrpna snaga za političko delovanje. Ta borba se, po našem mišljenju, ne može voditi samo van parlamenta i van institucija, zato smo u nemogućim uslovima izašli i na ove i ovakve izbore. Ulaskom u Skupštinu grada, dobili smo dodatno oružje u političkoj borbi. Učinićemo sve da Zrenjanin bude grad budućnosti, grad gde vredi ostati, a ne bežati iz njega.

Miroslava Malbaški