„GSIGMA“ PRODAJE I STARA ZDANJA: Kuća u kojoj je gost bio Uroš Predić

Agencija „GSigma“, koja se bavi prodajom i izdavanjem nekretnina u Zrenjaninu, u svojoj ponudi ima i stara zdanja koja pored svoje osnovne stambene funkcije imaju i istorijsku vrednost.

Takva je i velika porodična kuća u centru Melenaca u ulici Srpskih vladara broj 50, koja je podignuta još 1912. godine, a trenutno je na prodaji, saznajemo od Gordane Božić, vlasnice agencije „GSigma“.

gordana bozic gsigma

Zidana je u u stilu banatskih kaštela manjih dimenzija. Kuća sa sobom nosi duh druge epohe i običaja, kada su domovi imućnijih porodica imali salone, prostorije za sluge i tavanice nebu pod oblake. I ova važna građevina iz centra Melenaca ima salon veličine oko 150 metara kvadratnih, koji je nekada bio centar porodičnih okupljanja i društvenih i kulturnih dešavanja. Centralni deo kuće je veoma prostran, površine od 450 metara kvadratnih, gde su plafoni visoki i blizu pet metara. Uz kuću se nalaze i prostorije koje su nekada služile za smeštaj posluge, za skladištenje, kao i štale u kojima su se čuvali rasni konji. Kao što je već sugerisano, stanovnici kuće iz ulice Srpskih vladara bili su imućni i ugledni u selu i okolini. U pitanju je porodica Ićurup koja se polovinom 18. veka doselila u Banat iz doline reke Loare u centralnoj Francuskoj da kao stara vinogradarska porodica podstakne uzgoj vinove loze i proizvodnju vina. Učešćem u bunama i revolucijama 1848. godine porodica Ićurup dobija plemićku titulu od dvora iz Beča, kao i znatne zemljišne posede, posle čega stiče ugled i poštovanje. Nakon izgradnje kuće 1912. mnogo znamenitih ličnosti iz Banata posećivalo je porodicu Ićurup, a čest gost bio je i čuveni slikar Uroš Predić.

gsigma 2

Svi zainteresovani mogu se obratiti Agenciji „GSigma“ na brojeve telefona 064/1756984, 069/1410084 ili 023/605555, kao i na mejl: agencija@gsigma.rs ili mogu doći do kancelarije u ulici Vojvode Petra Bojovića 21/22.

M.M.