Gyertyagyújtás a nagybecskereki székesegyházban

Kezdetét vette az adventi időszak
Mintegy háromszáz hittanos vett részt a Nagybecskereki Egyházmegye adventi gyertyagyújtásán a nagybecskereki székesegyházban november 28-án. Tizenhat hittancsoport készített rövid programot erre a napra, hogy az adventi várakozás és a Krisztusvárás örömét megosszák társaikkal és a püspök atyával. Ezt a napot Dr. Német László SVD püspök hagyományosan a hittanosaival tölti, s ő gyújtja meg az adventi koszorú első gyertyáját is. Idén a tavalyihoz hasonlóan a lángot a székesegyház bejáratától indították el. A hittanosok egymásnak adták a lángot, míg az oltáron álló koszorúig nem ért, ahol azt a főpásztor várta.
A püspök atyával közös – advent első vasárnapját megelőző szombaton zajló – gyertyagyújtást hagyományosan megszervezik a székesegyházban az egyházmegye hittanosai részvételével.
Idén a hittancsoportok rövid karácsonyi jelenettel, verssel, énekkel, betlehemes játékkal mutatkoztak be. A műsort a püspök atya nyitotta meg, s zárta, a műsorvezető szerepét Masa Tamás atya vállalta.
Három csoport készített betlehemes játékot. A padéiakat Mészáros Attila, a nezsényieket Ábel Kornéia, míg a szentmihályiakat Cecília nővér készítette fel.
A szajáni hittanosok, akiket Jenován Flórián kísért zongorán, színes karácsonyi műsorral léptek a közönség elé, felkészítőjük Kátity Enikő. A nagybecskereki felsősök, Cecíia nővér hittanosai énekes-verses karácsonyi összeállítással mutatkoztak be. A törökkanizsaiak és a törökbecseiek is hasonlóan zenés-verses összeállítással léptek színpadra. Előbbiek Molnár Malvin, utóbbiak Fleisz Attila irányításával. A törökbecsei gyerekek erre az alkalomra külön pannót készítettek, jelképezve valamennyi helyi hittanost. Ötletes alkotásuk egész adventben díszíteni fogja a székesegyházat.
Szavalataikkal gazdagították a műsort Barna Horváth Anna  ürményházi és Király Tibor atya kisoroszi hittanosai. A szentmihályiak két csapattal képviselték iskolájukat. A betlehemes mellett egy rendhagyó árnyjátékot mutatott be Cecília nővér másik csoportja. Kornélia nővér két nagybecskereki csoportot készített fel.  A Nepomuki kórus magyarul, míg az Andjeoski hor horvát nyelven énekelt. Énekkel készültek a  nagykikindaiak is, a Fülemüle kórus Détári Margita tanárnő vezetésével lépett fel.
A muzslyaiak Gabona Ferenc vezetésével érkeztek, az ifjúsági kórus mellett egy szavalattal is bemutatkoztak. S ők voltak azok, akik a láng érkezésétől a gyertyagyújtásig énekeltek, így növelve annak fényét (a szó szoros értelmében is).
A műsort a nagybecskereki hétvégi óvodások zárták, akik énekeltek, szavaltak és csengettyűikkel idézték meg a karácsonyi hangulatot Cecília nővér irányításával.
A fellépők mellett dicséretet érdemelnek azok a lelkipásztorok, hittanosok és felnőttek is, akik szívesen megnézték a színes programot. Idén a fehértemplomi, bókai és székelykevei csoportok nézőként voltak jelen lelkipásztoraikkal együtt.
Ahhoz, hogy ez a hagyományosan jó hangulatú rendezvény megvalósulhasson, a hitoktatók és lelkipásztorok önzetlen munkája mellett szükség volt vidám és nyitott szívű hittanosokra és a háttérmunkát végzőkre, akik előkészítették az agapét – a forró teát, mézeskalácsot és pizza kifliket –, amellyel immár hagyományosan megvendégeli a püspök atya a jelenlévőket.